Συνταγές
Πεντανόστιμη πίτα με πατάτες από τον Καύκασο
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από το κανάλι Delicious Recipes
Υλικά
Για τη προζύμι:
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό + 2 κ.σ. ξηρή μαγιά
+ 2 κ.σ. αλεύρι
+ 2 κ. γλυκού ζάχαρη
Για τη ζύμη
προζύμι
500 ml. χλιαρό νερό ή (250 νερό και 250 γάλα)
2 κ.γ. αλάτι
750 gr – 1 kg αλεύρι κοσκινισμένο
0.5 φλιτζάνι λαδι + λίγο για να βρέξετε τα χέρια
Για το γέμισμα
600 γρ. πατάτες
600 γρ. τυρί (300 γρ. κασέρι και 300 γρ. μυζήθρα )
100 ml γάλα
40 γρ. βούτυρο (εάν το τυρί δεν είναι λιπαρό)
αλάτι
Για την γέμιση №2
300 γρ. κασέρι
300 γρ. μοτσαρέλα
βούτυρο για να αλείφω πιτα
Εκτέλεση
Σε μία λεκάνη ρίχνουμε τα υλικά για το προζύμι. Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε 5 λεπτά μέχρι να αφρίσει και να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε μία μεγαλύτερη λεκάνη ρίχνουμε το προζύμι , τα υλικά για τη ζύμη εκτός από το λάδι και σταδιακά το αλεύρι να γίνει μία μαλακή ζύμη που να κολλάει στα χέρια.Στο τέλος ρίχνουμε το λάδι και ζυμώνουμε για 5-7 λεπτά. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί.
Φτιάχνουμε το πουρέ πατάτας, ενώνοντας τις λιωμένες πατάτες, τα τριμμένα τυριά το γάλα, το βούτυρο και λίγο αλάτι. Χωρίζουμε τη γέμιση σε τρία μέρη.
Λαδώνουμε τα χέρια μας και φτιάχνουμε τη ζύμη σε τρεις μπάλες. Τις αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί η ζύμη για 5-7 λεπτά.
Ανοίγουμε με το χέρι τη μπάλα ζύμης . Γεμίζουμε με το μείγμα πατάτας , κλείνουμε, απλώνουμε λίγο και αφήνουμε 5 λεπτά στην άκρη. Παίρνουμε πάλι τη ζύμη με τη γέμιση και την ανοίγουμε με τα δάκτυλα περίπου 30 εκ. Τοποθετούμε σε πολύ ζεστό ταψάκι διαμέτρου 28 – 30 εκ στο χαμηλότερο σημείο του φούρνου.
Ανοίγουμε μία μικρή τρυπούλα στο κέντρο για να μη σκάσει η ζύμη. Ψήνουμε για 7 με 10 λεπτά στους 250 βαθμούς σε φούρνο με αντιστάσεις Μόλις τις βγάλουμε από το φούρνο, τις αλείφουμε με βούτυρο.
Τοποθετείτε το ταψί που θα ψήσετε την πίτα στο χαμηλότερο σημείο του φούρνου και τον ανάβετε στους 275°C.
Αφήνετε το ταψί στο φούρνο για 20-25 λεπτά πριν το ψήσιμο.
Είναι σημαντικό το ταψί να είναι πολύ ζεστό, ώστε να να μην κολλήσει η πίτα
Φορμα διαμετρου 28-30 εκ.
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί:
Η Συνταγή είναι από το κανάλι Delicious Recipes