ΥΛΙΚΑ
1 kg μέλι
1 kg σουσάμι αναποφλοίωτο
1 κούπα αμύγδαλα ωμά
1 κούπα μαύρες σταφίδες ή goji berries
1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
1 κ.γ. γαρύφαλο σε σκόνηξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Απλώνετε τα αμύγδαλα σε ένα ταψάκι και τα ψήνετε στο φούρνο στους 150 °C για περίπου 15 λεπτά ή έως ότου καβουρδισθούν σύμφωνα με το γούστο σας.Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο (εγώ χρησιμοποιώ τη χύτρα) καβουρδίζετε το σουσάμι τόσο, ώστε να μοσχομυρίζει και να θρυμματίζεται καθώς το σπάτε ανάμεσα στα δύο σας δάχτυλα.
Προσοχή να μην καεί! Όταν είναι έτοιμο το αδειάζετε σε ένα βαθύ μπωλ και ανακατεύετε την κανέλα και το γαρύφαλο.Σκουπίζετε την κατσαρόλα με λίγο χαρτί και ρίχνετε το μέλι και τον χυμό λεμονιού και βράζετε σε μέτρια φωτιά έως ότου είναι έτοιμο. Πότε είναι έτοιμο; Όταν αφού ρίξετε το μέλι σε ένα μπωλ με νερό (σε θερμοκρασία δωματίου), μπορείτε να το μαζέψετε σαν μαλακιά καραμέλα σε μπαλίτσα.Κατεβάζετε το μέλι από τη φωτιά, ρίχνετε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε.
Σε αυτή τη φάση μοσχομυρίζει η κουζίνα!Στη συνέχεια προσθέτετε το σουσάμι, τα αμύγδαλα και τις σταφίδες και ανακατεύετε πολύ καλά.Απλώνετε το μίγμα σε λαδόκολλα στο ρηχό ταψί του φούρνου και στρώνετε την επιφάνεια με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Επειδή το μίγμα κολλάει, μπορείτε να βάλετε από πάνω μια δεύτερη λαδόκολλα και να το απλώσετε με τη βοήθεια ενός πλάστη σε πάχος περίπου 3 εκ.
Προτείνω να αλείψετε ελαφρά την κάτω λαδόκολλα με ελάχιστο ελαιόλαδο για να ξεκολλήσουν εύκολα τα παστελάκια όταν κρυώσουν.Περιμένετε να κρυώσει λίγο το μίγμα και το κόβετε σε ότι σχήμα σας αρέσει (τετράγωνα, ορθογώνια, ρόμβοι).Αποθηκεύετε τα παστελάκια σε ένα γυάλινο δοχείο ή τα τυλίγετε σε διαφανή μεμβράνη για να είναι έτοιμα να τα πάρετε μαζί σας σαν ένα θρεπτικό σνακ.