Υλικά:
Για να μετατρέψετε τις ουγγίες σε γραμμάρια 1 ουγγία = 28,35 γρ.)
- 9 oz αλεύρι
- ½ κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλάκι mixed spice
- 14 oz σταφίδες μαύρες
- 14 oz σταφίδες ξανθές
- 2 oz ανάμεικτα φρουί γλασέ, ψιλοκομμένα
- 3 oz κεράσια γλασέ, κομμένα στα τέσσερα
- 2 oz αμύγδαλα ασπρισμένα και ψιλοκομμένα
- 8 oz βούτυρο
- 8 oz μαλακή σκούρα ζάχαρη
- 4 αυγά ελαφρά κτυπημένα
- 1 ½ κουταλάκι συρόπι black treacle
- 2 κουταλιές κονιάκ
Εκτέλεση
Βάζουμε δύο στρώσεις λαδόκολλα σε στρογγυλό ταψί 8 ιντσών καθώς και μια λωρίδα στα πλαϊνά του ταψιού. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, και βάζουμε το αλάτι και τα μπαχαρικά σε ένα μεγάλο μπωλ. Κτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο να ασπρίσει και να αφρατέψει. Κτυπάμε τα αυγά ένα-ένα και τα προσθέτουμε. Προσθέτουμε το σιρόπι και το αλεύρι, τα φρουί γλασέ, τις σταφίδες, τα κεράσια και τα αμύγδαλα..
Βάζουμε το μείγμα στο ταψί που έχουμε ετοιμάσει και σε κρύο φούρνο ψήνουμε στους 300o F= 150ο κελσίου, για 3 ώρες, μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε στους 275o = 135 ο κελσίου για 1-1 ½ ώρες ή μέχρι να έχει ψηθεί. Δοκιμάζουμε με την οδοντογλυφίδα και εάν βγει καθαρή το κέικ είναι έτοιμο.
Το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και μετά το αναποδογυρίζουμε σε συρμάτινο δίσκο και αφαιρούμε τη λαδόκολλα. Όταν κρυώσει το αναποδογυρίζουμε, τρυπάμε με οδοντογλυφίδα και με κουταλάκι το βρέχουμε με το κονιάκ. Όταν κρυώσει εντελώς το τυλίγουμε με λαδόκολλα ή σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς.
Πρώτο γλάσο
Γλάσο αμυγδαάλο
- 12 oz. ασπρισμένα και κοπανισμένα αμύγδαλα
- 6 oz. ζάχαρη
- 6 oz. κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη
- 3 ασπράδια αυγών
- Μερικές σταγόνες εσσάνς αμυγδάλου.
- 3 κουταλιές μαρμελάδα βερύκοκο
Αναμιγνύουμε τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη σε ένα μπωλ, μετά αναμιγνύουμε τα ασπράδια με το εσάνς αμυγδάλου μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή αλοιφή. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λείο και το μοιράζουμε σε τρία μέρη. Το ανοίγουμε (1/3) σε επιφάνεια πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη και φτιάχνουμε ένα στρογγυλό φύλλο όσο είναι το ταψί μας. Το υπόλοιπα 2/3 τα ανοίγουμε σε λωρίδες όσο είναι το ύψος και το μήκος των πλαϊνών του κέικ μέχρι να κλείσει μέσα όλο το κέικ.
Απλώνουμε τη μαρμελάδα στην επιφάνεια και τα πλαϊνά του κέικ. Τοποθετούμε τα γλάσα πάνω στο κέικ και το πιέζουμε να κολλήσει μεταξύ τους. Το αφήνουμε να στεγνώσει τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν τοποθετήσουμε το τελευταίο γλάσο.
Γλάσο Ρουαγιάλ
- 4 ασπράδια αυγών
- 2 lb., κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη
- 4 κουταλιές χυμό λεμονιού
- 2 κουταλάκια γλυκερίνη
Κτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να φουσκώσουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, κουταλιά-κουταλιά και κτυπάμε καλά κάθε φορά που βάζουμε ζάχαρη. Τέλος βάζουμε το χυμό λεμονιού και τη γλυκόζη. Για να μη σας πετρώσει το γλάσο να σκεπάσετε το μπωλ με ένα υγρό πανί.
Απλώνετε το γλάσο σε παχύ στρώμα επάνω και στα πλαϊνά και με το χερούλι ενός κουταλιού σχηματίζεται κορυφές. Αφήνετε μία μέρα να στεγνώσει και τοποθετείτε τα στολίδια της αρεσκείας σας.
Περισσότερα στο : kopiaste