Συνταγές
Παραδοσιακές τηγανίτες με μέλι και καρύδια, που τις φτιάχνουν στο Αφάντου στη Ρόδο
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Γιάννης Αραμπατζής”
Υλικά
2 φακελλάκια ξερή μαγιά ή 50 γρμ νωπή
2 1/2 φλυτζάνια του τσαγιού χλιαρό νερό
1/2 κουταλακι του γλυκού αλατι
1/2 κουτ γλυκού ζάχαρη(αν θελουμε τη παραλείπουμε)
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μέλι,καρύδια τριμμένα,κανέλλα σε σκόνη.
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη ξερή μαγια μέσα στο χλιαρό νερό η αντίστοιχα τη νωπή αφού πρωτα τη σπασουμε με το χερι.
Βαζουμε λίγο αλεύρι σε μια λεκανίτσα η μεγάλο μπόλ και προσθετουμε το αλατι,τη ζάχαρη (αν βαλουμε) και την διελυμένη μαγιά κι ανακατεύουμε στην αρχή με ένα πιρούνι.
Προσθετουμε αλεύρι σιγά σιγά και ανακατεύουμε με το χερι.Βάζουμε τόσο όσο να μη κολλαει η ζύμη στα χερια μας.
Ζυμώνουμε λίγο και την αφήνουμε στον ήλιο για 40 λεπτά να φουσκώσει ή για 40 λεπτά στο φούρνο στους 50 βαθμούς.
Μόλις είναι έτοιμη παίρνουμε κομματι ζύμης οση η γροθιά μας και την ανοίγουμε με τον κλώστη ή με το χέρι σε μέγεθος όσο μια μεγάλη παλαμη.Ανοιγουμε μια τρύπα στη μεση με το δαχτυλο και τη βαζουμε στο τηγανι αφού εχουμε βαλει ποιό μπροστά να καεί αρκετά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά λίγο και τηγανίζουμε και απο τις δύο μεριες τόσο όσο να γίνει τραγανή και όχι ξερή.
Βγαζουμε τα έτοιμα κομματια σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και τα αφηνουμε να κρυώσουν.
Στη συνεχεια απλωνουμε το μέλι απο πάνω,το τριμμένο καρύδι και την κανέλλα σε σκόνη.
Απο γεύση είναι υπεροχο όπως και το ότι είναι στεγνή στην υφή και ελαφριά στο στομάχι
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Γιάννης Αραμπατζής”