Συνταγές
Μαλακό, αφράτο και μοσχομυριστό ιταλικό πανετόνε
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Margarita Kariwtou-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Υλικά:
550γρ. Αλεύρι γ.ο.χ + λίγο ακόμη για το ζύμωμα
4 κουτ. σούπας γάλα χλιαρό
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
100γρ. ζάχαρη
250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 – 3 βανίλιες σκόνη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 λεμόνι
5 μέτρια αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
2 κσ Κονιάκ ή λικέρ
160γρ. γλυκό του κουταλιού
συκαλάκι και κυδώνι, στραγγισμένα από το σιρόπι τους και ψιλοκομμένα
100γρ. Σταγόνες σοκολάτας
λίγο αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία ψηλή φόρμα για πανετόνε ή βάζουμε χαρτί ψησίματος βουτυρωμένο
Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε ειδική, αντικολλητικό χάρτινη φόρμα για πανετόνε, ή αντικολλητικό χαρτί τα οποία τοποθετούμε μέσα σε μία μικρή στρογγυλή φόρμα για κέικ( χωρίς την τρύπα)
Σε μπολ αναμιγνύουμε το χλιαρό γάλα με τη μαγιά και 1 κ.γ από τη ζάχαρη
Αφήνουμε στην άκρη 10 -15 λ, να φουσκώσει το μείγμα
Ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ, μαζί με το βούτυρο και τις βανίλιες και χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα
Με το μίξερ σε λειτουργία προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, σταδιακά τα αβγά και 3-4 κσ από το αλεύρι
Βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε ένα μπολ με μία πρέζα αλάτι, ανακατεύουμε και δημιουργούμε μία λακκούβα στη μέση
Ρίχνουμε μέσα πρώτα τη διαλυμένη μαγιά και στη συνέχεια το μείγμα του βουτύρου και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη
Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη για 5 λεπτά
Σε ελάχιστα αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μία μαλακή και ελαστική ζύμη. Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες να διπλασιαστεί σε μέγεθος
Στο μεταξύ σε εάν μπολάκι αναμειγνύουμε το ποτό ,με τα φρούτα και την σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά
Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, ζυμώνουμε στον πάγκο ,χωρίς αλεύρι , ξανά για 5 λεπτά. Σταδιακά ενσωματώνουμε μέσα τα ψιλοκομμένα φρούτα και τις σταγόνες σοκολάτας φροντίζοντας να μοιραστούν ομοιόμορφα σε όλη τη ζύμη
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη βάζουμε στη φόρμα και αφήνουμε να φουσκώσει ξανά, για περίπου 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους170 β και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λ, μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα
Δοκιμάζουμε με ξυλάκι και αν βγει υγρό , ψήνουμε 5-7 λ περισσότερο
Ξεφουρνίζουμε το γλυκό μου και το αφήνουμε 10 λ στην φόρμα. Ξεφορμάρουμε προσεχτικά πάνω σε σχάρα και το αλείφουμε με φρέσκο βούτυρο
Το γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει τελείως
Το τυλίγουμε καλά με μεμβράνη για να διατηρηθεί αφράτο
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και στολίζουμε με ζαχαρωτά
Τα στολίδια τα φτιάχνουμε με ζαχαρόπαστα
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Margarita Kariwtou-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”