Υλικά
2 κουταλιές της σούπας νερό
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη ζελατίνης
½ φλιτζάνι ελληνικό καφέ φιλτραρισμένο
¼ φλιτζάνι ζάχαρη σκούρα
1½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 πρέζα αλάτι
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΚΑΡΑΜΕΛΑ
100 γρ. άχνη (υπέρλεπτο) ζάχαρη
50 ml νερό
40 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
θαλασσινό αλάτι, για το πασπάλισμα
Βήματα
1
Για να κάνετε την πανακότα ρίχνετε το νερό σε ένα μικρό μπολ και πασπαλίζετε με τη ζελατίνη πάνω του.
Ρίχνετε τον καφέ και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
2
Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και το αλάτι και βάλτε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
Ανακατέψτε μέχρι να είναι ακριβώς κάτω από το σημείο βρασμού (όταν οι φυσαλίδες αρχίζουν να εμφανίζονται γύρω από τις άκρες).
Αφαιρέστε το από τη φωτιά και ανακατέψτε απαλά την ζελατίνη μέχρι να διαλυθεί.
3
Ρίχνουμε το μείγμα σε μια κανάτα, στη συνέχεια μέσα σε ποτήρια ή μπολ.
Τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξουν, τουλάχιστον 4 ώρες.
4
Εν τω μεταξύ, κάνουμε την καραμέλα καφέ. Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό μαζί σε ένα μέτριο τηγάνι. Φέρνουμε σε βρασμό και αφήνουμε μέχρι να φτάσει σε ένα βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον καφέ και ανακατεύουμε μέχρι η καραμέλα να γίνει λεία και καθαρή.
5
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΛΙΝΑ
Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό μαζί σε ένα μέτριο τηγάνι. Φέρνουμε σε βρασμό και πάλι, αφήνουμε μέχρι να φτάσει σε ένα επίσης βαθύ, κεχριμπαρένιο χρώμα.
Γρήγορα ανακατέψτε τα καρύδια να πάνε παντού στην καραμέλα και στη συνέχεια σε ένα ταψί στο οποίο έχετε βάλει μια καλής ποιότητας λαδόκολλα κάνοντας ένα λεπτό στρώμα.
6
Πασπαλίζουμε με λίγο θαλασσινό αλάτι και αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις η καραμέλα έχει σκληρύνει, την κόβουμε σε ανομοιόμορφα σχήματα.
7
Για να σερβίρετε, ρίξτε λίγο καραμέλα καφέ πάνω από πανακότα και στην κορυφή με πραλίνα καρυδιού.
8
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον ελληνικό καφέ με εσπρέσο.
Βρείτε κι άλλες νόστιμες συνταγές στο http://pasmageirevontas.gr