Συνταγές
Μία απίθανη σιροπιαστή πίτα με κολοκύθα και καρύδια
Η Συνταγή είναι από κ. Κώστας Βουτσαδάκης– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Για το σιρόπι
250 γραμμάρια ζάχαρη 200 νερό μιάμιση κουταλιά της σούπας μέλι ένα στικάκι κανέλας, λίγο κρόκου Κοζάνης. 1 . Πορτοκαλί το οποίο αφού το στύψουμε το βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα μαζί με το χυμό του.
Το σιρόπι με το που πάρει βράση το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφηνουμε να κρυώσει.
Για τη γέμιση
1 kg ψίχα κολοκύθας περασμένη στον τρίφτη(στην τριμμένη κολοκύθα προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη και μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι τα ανακατευουμε και το αφήσουμε να να βγάλουν τα υγρά της). Έπειτα την στιβουμε με μία πετσέτα και κράταμε το υγρό το οποίο και βαζουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με το γάλα(βαζουμε συμπυκνωμένο γάλα για να μην έχω πολλά υγρά).
Μετά βαζουμε 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη στην κατσαρόλα για να μην αρπάξει το γάλα και δεν το ανακατεύουμε αφού πήρε μία βράση πρόσθεσουμε ένα αυγό με τη μέθοδο το αυγολέμονοτο .μετά βαζουμε 2 κ.σκορν Φλάουερ μέσα σε λίγο νερό και το πρόσθετουμε στην κατσαρόλα.
Έπειτα βαζουμε την τριμμένη κολοκύθα τρεις τέσσερις κουταλιές της σούπας σταφίδες (αφού τις εχουμε αφήσει μισή ώρα μαζί με λίγο νερό και τσίπουρο να τραβήξουν γεύση και να φουσκώσουν )κι ένα κ.σ φρέσκο βούτυρο.τρεις κουταλιές της σούπας καρύδια θρυμματισμένα .
Μία κουταλιά της σούπας ρύζι καρολίνα . Κανέλα γαρύφαλλο . 2 βανίλιες.Το φύλο όπως ήταν ανοιχτό βαζουμε τη γέμιση στη μία άκρη και το υπόλοιπο το πασπαλισουμε με καβουρδισμένο σουσάμι και ελάχιστη ζάχαρη και έγινε κάπως’μπακλαβαδωτο ‘το σιρόπι το άφησουμε να κρυώσω και το πρόσθεσουμε στη ζέστη πίτα.
Ψησιμο στους 180 περίπου για μία ώρα στις αντιστάσεις
Η Συνταγή είναι από κ. Κώστας Βουτσαδάκης– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.