Συνταγές
Ντελικάτη τούρτα γενεθλίων σοκολατίνα – ομορφιά εξωτερικά, σοκολατένια κόλαση εσωτερικά!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η sυνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
•280 γρ. αλεύρι γοχ.
• 400 γρ. ζάχαρη
• 65 γρ. κακάο-κοσκινισμένο
• 1 κτγ. μπέικιν πάουντερ
• 2 κτγ. σόδα φαγητού
• ¾ κτγ. αλάτι
• 1 κτγ. υγρή βανίλια ή 2 σωληνάκια
• 2 αυγά, μεγάλα σε θερμοκρασία δωματίου
• 250 ml. σπορέλαιο
• 250 ml. γάλα χλιαρό
• 250 ml. καυτό, φρέσκο καφέ φίλτρου, (ή βραστό νερό με 1,5 κτσ. στιγμαίο καφέ)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς αντιστάσεις ή 170 αέρα.
-Βουτυρώνουμε τη φόρμα και τη ντύνουμε -πάτο και πλευρά- με αντικολλητικό χαρτί που κόβουμε στις διαστάσεις της και ξαναβουτυρώνουμε ελαφρά.
-Κοσκινίζουμε μαζί αλεύρι- μπέϊκινγκ- σόδα- αλάτι- βανίλια σε μεγάλο μπωλ. Ανακατεύουμε μέσα τη ζάχαρη.
-Σε δεύτερο μπωλ ρίχνουμε το γάλα, προσθέτουμε τα αυγά και το λάδι και χτυπάμε με αυγοδάρτη σε ενιαίο μίγμα.
-Σε τρίτο μπωλ διαλύουμε καλά το κακάο στον καυτό καφέ και αδειάζουμε στο μπωλ με τα αυγά ανακατεύοντας.
-Αδειάζουμε το σοκολατένιο μίγμα στο μπωλ με το αλεύρι, ανακατεύουμε με κουτάλα και γεμίζουμε τη φόρμα μας. Αν χρησιμοποιήσουμε 2 ίδιες φόρμες μοιράζουμε ισόποσα το μίγμα.
Ψήνουμε στην προτελευταία θέση από κάτω. Μετά από 30 λεπτά αρχίζουμε να ελέγχουμε με βελόνα που πρέπει να βγαίνει καθαρή αν ψήθηκε. Ο χρόνος είναι ανάλογος της φόρμας που θα χρησιμοποιήσουμε.
Αυτή την φορά χρησιμοποίησα 2 φόρμες αλουμινένιες των 20 εκατοστών. Το παντεσπάνι ήταν έτοιμο στα 35 λεπτά. Μια άλλη φορά που χρησιμοποίησα 1 φόρμα πολύ υψηλή -των 10 εκατοστών σε ύψος- χρειάστηκαν 50-55 λεπτά.
Αφήνουμε τις φόρμες να σταθούν στον πάγκο 10 λεπτά και αναποδογυρίζουμε σε αντικολλητικό χαρτί πάνω σε σχάρα.
-Όταν κρυώσει πλήρως το παντεσπάνι τυλίγουμε σε μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει. Καλύτερα να το φτιάξουμε από το προηγούμενο βράδυ. Κόβουμε το κρύο παντεσπάνι σε 4 δίσκους, (περίπου 2 εκατοστών σε ύψος ο καθένας) και τους τυλίγουμε σε μεμβράνη μέχρι να τους χρησιμοποιήσουμε.
ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Γάλα 1 κούπα, (250 γρ.)
Κορν φλάουρ 30 γρ.
Κρέμα γάλακτος 35% ½ κούπα, (125 γρ.)
Ζάχαρη 70 γρ.
Βανίλια 1 κάψουλα ή ½ κτγ. υγρή
Σοκολάτα κουβερτούρα 80 γρ. ψιλοκομμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε κατσαρολάκι διαλύουμε το κορν φλάουρ στο κρύο γάλα. Προσθέτουμε ζάχαρη και κρέμα γάλακτος και βάζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με αυγοδάρτη μέχρι να πήξει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη σοκολάτα και τη βανίλια και ανακατεύουμε να γίνει ενιαίο μίγμα. Σκεπάζουμε με μεβράνη να ακουμπάει πάνω στην επιφάνεια της κρέμας και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να σφίξει καλά.
ΒΟΥΤΥΡΟΚΡΕΜΑ
(συνταγή Σαμάνθας του partycakesblog.com)
Αρχικά βράζουμε 3 λεπτά ένα σιρόπι από 1 κούπα ζάχαρη και 1 νερό και το κρατάμε στο ψυγείο. Οι φίλες στο εξωτερικό μπορούν να χρησιμοποιήσουν έτοιμο corn syrup.
400 γρ. άχνη διπλοκοσκινισμένη
500 γρ. βούτυρο μαλακό
80 γρ. γάλα, θερμοκρασία δωματίου
100 ml. σιρόπι κρύο, από αυτό που φτιάξαμε
2 κτσ. απόσταγμα βανίλιας ή βανιλέτα
1 κτγ. άρωμα μπανάνας, (ή ό,τι θέλουμε)
Στο μίξερ ρίχνουμε γάλα, σιρόπι, βανίλια και άχνη. Χτυπάμε με το φτερό 5 λεπτά. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε 10 λεπτά. Τελευταίο ρίχνουμε το άρωμα.
*Μπορεί να περισσέψει βουτυρόκρεμα που την κρατάμε σε τάπερ στην κατάψυξη για 2 μήνες.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Πάνω σε χάρτινο δίσκο 20 εκατοστών ή πάνω στον δίσκο που θα σερβίρουμε την τούρτα βάζουμε μιά κουταλιά βουτυρόκρεμας και κολλάμε πάνω της τον πρώτο δίσκο παντεσπάνι. Από το κρύο μας σιρόπι χρησιμοποιούμε λίγο για να αλείψουμε το παντεσπάνι με ένα πινέλο.
Με στρογγυλή μύτη κορνέ γεμίζουμε με βουτυρόκρεμα το παντεσπάνι.
Προσθέτουμε τον επόμενο δίσκο παντεσπάνι και τον σιροπιάζουμε ελαφρά. Φτιάχνουμε ένα δαχτυλίδι με βουτυρόκρεμα γύρω- γύρω στο χείλος του παντεσπανιού και με άλλο κορνέ με στρογγυλή μύτη γεμίζουμε το εσωτερικό του με την κρέμα σοκολάτας.
Τοποθετούμε τον τρίτο δίσκο παντεσπάνι, σιροπιάζουμε, κάνουμε το δαχτυλίδι με τη βουτυρόκρεμα, γεμίζουμε με τη σοκολατένια κρέμα. Τέλος τοποθετούμε τον τέταρτο δίσκο παντεσπάνι. Εχουμε δηλαδή 4 στρώσεις παντεσπάνι και 3 στρώσεις γέμιση, η μία με σκέτη βουτυρόκρεμα και οι δύο με σοκολατόκρεμα και βουτυρόκρεμα δαχτυλίδι.
Με λίγη βουτυρόκρεμα θωρακίζουμε επάνω και γύρω- γύρω την τούρτα μας. Στρώνουμε με σπάτουλα ώστε να γίνει λεία και ισόπαχη. Βάζουμε ψυγείο μέχρι να παγώσει καλά, τουλάχιστον 3-4 ώρες. Την βγάζουμε από το ψυγείο και βάζουμε την επόμενη στρώση βουτυρόκρεμας που τη δουλεύουμε καλά να γίνει απολύτως λεία. Βάζουμε ψυγείο την τούρτα μέχρι την επόμενη μέρα που θα τη χρησιμοποιήσουμε.
Την ημέρα που θα τη σερβίρουμε, ανοίγουμε -πάνω σε αντικολλητική επιφάνεια με λίγο κορν φλάουρ- τη ζαχαρόπαστα που έχουμε ζυμώσει ώστε να γίνει λεία και μαλακή.
Ανοίγουμε φύλλο διαμέτρου 38-40 εκατοστών και με πάχος 3-4 χιλιοστά.
Ντύνουμε την τούρτα μας, κόβουμε τα περισσεύματα και τη στρώνουμε με την ειδική σπάτουλα και με τις παλάμες μας. Βάζουμε ψυγείο για μερικές ώρες.
Τέλος διακοσμούμε με λουλούδια ζαχαρόπαστα, φύλλα και ό,τι άλλο θέλουμε. Για τα λουλούδια και τις πεταλούδες που έφτιαξα με καλούπια χρησιμοποίησα διάφορα βρώσιμα χρώματα ζαχαροπλαστικής. Επίσης χρησιμοποίησα βρώσιμη κόλλα για να τα στερεώσω πάνω στην τούρτα.
Η συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.