Connect with us

Ορεκτικα

Νοστιμιές με ζύμη: Πεϊνιρλί και ποντιακά περεσκία (πιροσκί)

Published

on

maxresdefault

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Υλικά για τη ζύμη

2,2 lb (1kg) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1φακελάκι ξερή μαγιά

½ φλιτζάνι τσαγιού γάλα εβαπορέ

4,41 ounces (125 gr) βούτυρο (ή μαργαρίνη)

1 κουταλιά της σούπας αλάτι

3-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

12,68 oz (375 ml) χλιαρό νερό

Υλικά για τη γέμιση

7,05 ounces (200 gr) παστουρμά ή ζαμπόν ωρίμανσης

8,82 ounces (250 gr) τριμμένο κασέρι

7,05 ounces (200 gr) ζαμπόν βραστό

6 αβγά

4,06 oz (120 ml) κρέμα γάλακτος

Υλικά για την κρύα σάλτσα

ψιλοκομμένη ντομάτα

2 κουταλιά της σούπας φρέσκια ρίγανη ή βασιλικό

2 κουταλιά της σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη.

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε μία λεκάνη όλα μαζί τα υλικά, εκτός από το χλιαρό νερό. Τα ανακατεύουμε καλά, τρίβοντας το αλεύρι με το βούτυρο. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη.

Την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα και στη συνέχεια την ανοίγουμε σε φύλλα πάχους 0,40 in (1 cm) και την κόβουμε σε δίσκους, χρησιμοποιώντας ένα μεσαίου μεγέθους πιάτο. Αναμειγνύουμε μεταξύ τους τα υλικά της κρύας σάλτσας. Μοιράζουμε τα υλικά της γέμισης στους δίσκους ως εξής: τοποθετούμε μια ίση ποσότητα γέμισης και κρύας σάλτσας στο κέντρο κάθε δίσκου.

Διπλώνουμε τη ζύμη, ανασηκώνοντας λίγο τις δυο πλευρές και σουρώνουμε τις άκρες των δίσκων, ώστε, με αυτόν τον τρόπο, να σχηματιστεί μια βαρκούλα. Αφήνουμε τα πεϊνιρλί να σταθούν για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν. Χτυπάμε ελαφρώς την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε από λίγη, με ένα κουτάλι πάνω από τη γέμιση.

Σπάμε στο κέντρο της κάθε βαρκούλας κι από ένα αβγό. Βάζουμε τα πεϊνιρλί σε καλά βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε, για περίπου 30 λεπτά, σε προθερμασμένο στους 356ο F (180ο C), φούρνο.

Ποντιακά περεσκία (πιροσκί)

Υλικά για 20 κομμάτια

1,41 ounces (42 gr) φρέσκιας μαγιάς

8,45 oz (250 ml) γάλα

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

4,41 ounces (125 gr) βούτυρο

1 αβγό (ή 2 σε περίπτωση που τα ψήσουμε στο φούρνο)

1,1 lb (500 gr) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 

Υλικά για τη γέμιση

1 κιλό πατάτες, βρασμένες, ξεφλουδισμένες

1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

½ ματσάκι φρέσκο μαϊντανό ή δυόσμο

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τις καθαρισμένες πατάτες σε ένα μπολ και τις λιώνουμε με το πιρούνι. Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, με λίγο βούτυρο ή σε αντικολλητικό τηγάνι και τα προσθέτουμε μαζί με το μαϊντανό στο μείγμα με τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά μεταξύ τους.

Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ με 3,38 oz (100 ml) χλιαρό γάλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε, για 15 λεπτά, σε ένα ζεστό σημείο μέχρι να φουσκώσει η μαγιά. Οταν φουσκώσει κοσκινίζουμε το μισό αλεύρι, το ανακατεύουμε με μια σπάτουλα για να δημιουργήσουμε προζύμι και το αφήνουμε σκεπασμένο με μια καθαρή πετσέτα, σε ζεστό μέρος, για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Χτυπάμε το αβγό με το βούτυρο κι όταν αφρατέψει το μείγμα το αναμειγνύουμε με το προζύμι, προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και το αλάτι μέχρι σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα. Κοσκινίζουμε πάνω του το υπόλοιπο αλεύρι και το ζυμώνουμε καλά και για αρκετή ώρα. Απλώνουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και τη ζυμώνουμε και πάλι μέχρι να κολλάει ελάχιστα πια στα χέρια μας. Αν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι. Την σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να σταθεί, για 1-2 ώρες, σε ζεστό μέρος. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 μπαλάκια, τα ανοίγουμε με το χέρι μας πατικώνοντάς τα, βάζουμε λίγη από τη γέμιση που ετοιμάσαμε με τις πατάτες, τα κλείνουμε, ενώνοντας τις άκρες τους και τα πλάθουμε σε μικρές οβίδες ή μπαλίτσες, τις οποίες αφήνουμε να σταθούν για 15 λεπτά πριν τις τηγανίσουμε. Για το τηγάνισμα, ζεσταίνουμε λάδι σε ένα τηγάνι και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα. Αν είναι με γέμιση, καθώς τα βάζουμε τα τραβάμε και λίγο από τις δύο άκρες για να γίνουν κάπως μακρόστενα.

 

Σημ. 1. Αν θέλουμε μπορούμε να ψήσουμε τα πιροσκί στο φούρνο. Σε αυτή την περίπτωση, τα περνάμε με το πινέλο με το δεύτερο αβγό, χτυπημένο, και τα ψήνουμε, σε προθερμασμένο, στους 428o F (220ο C), φούρνο, για 35-40 λεπτά.

  1. Αν θέλουμε γέμιση με τυρί, απλώς θρυμματίζουμε όσο τυρί φέτα πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε, το ανακατεύουμε με αβγό και τριμμένο σκληρό τυρί και γεμίζουμε τα περεσκία.
  2. Η ζύμη για τα περεσκία μπορεί να τηγανιστεί σκέτη, χωρίς γέμιση, σαν ένα τηγανόψωμο.

ΠΗΓΗ

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Το Πάσχα πλησιάζει – συνταγή για τσουρέκια με ίνες και μοσχομυριστά!

Συνταγές12 ώρες ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

Συνταγές14 ώρες ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές16 ώρες ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα18 ώρες ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές20 ώρες ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές22 ώρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές23 ώρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές2 ημέρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές2 ημέρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές2 ημέρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές2 ημέρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές2 ημέρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές3 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές3 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές3 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές3 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές4 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές4 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές4 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές4 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές4 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές5 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές5 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές5 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Exit mobile version