Συνταγές
Νηστίσιμος τραχανάς με λαχανικά από την Θράκη
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Αθανάσιος Γεώργιος Τσομπανίδης-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Υλικά:
700 γρ. κολοκύθα πορτοκαλί
1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης χωρίς τους σπόρους
1 κιλό ντομάτες,
2 κ.σ. αλάτι
700 γρ. κρεμμύδια
μισό κιλό σιμιγδάλι ψιλό
3 κιλά αλεύρι κίτρινο σκληρό και αλεύρι γ.ο.χ όσο σηκώσει
700 γρ. σουσάμι
Προζύμι
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με το προζύμι το οποίο συνήθως φυλάμε στο ψυγείο. Το διαλύουμε σε χλιαρό νερό και προσθέτουμε αλεύρι για να γίνει παχύρευστος χυλός, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει. Την άλλη μέρα προσθέτουμε ξανά νερό, αλεύρι και ανακατεύουμε.
Αυτό για 2 ημέρες μέχρι να πολλαπλασιαστεί και να ξινίσει. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαγιά, αν θέλουμε, αντί για προζύμι, αλλά δεν θα έχει την ίδια γεύση.
Ετοιμάζουμε και το σουσάμι καθαρίζοντάς το προσεκτικά. Το πλένουμε πολλές φορές και το απλώνουμε να στεγνώσει. Όταν στεγνώσει το ψήνουμε λίγο λίγο στο τηγάνι ανακατεύοντας συνεχώς γιατί καίγεται εύκολα.
Αφήνουμε να κρυώσει και το σπάζουμε στο μπλέντερ. Κι εδώ μπορούμε να αντικαταστήσουμε το σουσάμι με ταχίνι ή με έτοιμο σουσάμι ψημένο, που θα προμηθευτούμε από Σούπερ Μάρκετ (όχι το άσπρο που είναι αποφλοιωμένο).
Πλένουμε και κόβουμε τις πιπεριές Φλωρίνης αφαιρώντας κοτσάνια και σπόρους, τις ντομάτες, την κολοκύθα και τα κρεμμύδια σε κομμάτια. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσουν προσθέτοντας ένα φλυτζάνι ελληνικού καφέ νερό και το αλάτι.
Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσουν. Τα βράζουμε μέχρι να λιώσουν και χάσουν τα πολλά υγρά τους. Από το πόσα υγρά θα έχουν θα εξαρτηθεί το πόσο αλεύρι θα βάλουμε.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν. Τα λιώνουμε στο μπλέντερ και στον παχύρευστο αυτό χυλό των λαχανικών προσθέτουμε το προζύμι μας Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το σουσάμι και έπειτα το σιμιγδάλι.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας το κίτρινο αλεύρι και όταν τελειώσει συνεχίζουμε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μέχρι να έχουμε μια σφικτή ζύμη. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει και να ξινίσει για 2 μέρες Όταν φουσκώνει την ξαναζυμώνουμε.
Μετά από 2 ημέρες βουκιάζουμε την ζύμη μας, δηλαδή κόβουμε κομμάτια, κάνουμε μικρές πίτες και αραδιάζουμε σε καθαρά τραπεζομάντηλα να στεγνώσουν. Στεγνώνουμε μακριά από ενοχλητικά έντομα. Αναποδογυρίζουμε για να στεγνώσουν και από τις δυο μεριές χωρίς να αφήσουμε να ξεραθούν.
Όταν στεγνώσουν, αρχίζουμε το τρίψιμο, που μπορεί να γίνει με το χέρι αλλά και με δυνατό μπλέντερ, εννοείται αφού πρώτα τον θρυμματίσουμε.
(προσοχή δεν έχει καμιά σχέση με τον τραχανά που κάνουμε με γάλα ή γιαούρτι. Ο συγκεκριμένος πρέπει να γίνει πολύ λεπτός γιατί τρώγεται σαν πηχτή σούπα.) Μπορούμε να τον τρίψουμε πρώτα στο ειδικό κόσκινο και έπειτα να τον περάσουμε λίγο από το μπλέντερ.
Τριμμένο πολύ καλά τον απλώνουμε πάλι σε τραπεζομάντηλα να στεγνώσει ανακατεύοντας πότε πότε. Μετά από δυο τρεις μέρες και αφού στεγνώσει καλά, τον μαζεύουμε και τον αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα για τον χειμώνα και όχι μόνο.
(Αν μας αρέσουν τα καυτερά βάζουμε και μια δυο καυτερές πιπεριές μέσα στα λαχανικά)
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Αθανάσιος Γεώργιος Τσομπανίδης-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”