Συνταγές
Μία συνταγή με όλες τις λεπτομέρειες για παραδοσιακό μπακλαβά από την Μικρά Ασία – καλοφτιαγμένος και νόστιμος
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Eleni Lyri Tsolakoudi-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Υλικά
2 πακέτα φύλλα κρούστας (20 φύλλα, περίπου 1 κιλό)
400 γραμ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
400 γραμ. καρύδια χοντροκομμένα
150 γραμ. γαλέτα ή 18 φρυγανιές στο μούλτι
1 κουτ. γλυκού γεμάτο κανέλλα
1 κουτ. γλυκού κοφτό γαρύφαλλο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πορτοκάλι (το ξύσμα)
3 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή +
1 κουτ. σούπας ζάχαρη =4
200 γραμμ. βούτυρο αγελάδας
50 γραμμ. βούτυρο πρόβειο ή Φυτίνη για πιο ελαφριά γεύση
150 γραμ. Φυτίνη
Για το σιρόπι μέλωμα
150 γραμμ. μέλι καλής ποιότητα
950 γραμμ. ζάχαρη
600 γραμμ. νερό
1 ξύλο κανέλλα
1½ κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
½ λεμόνι (τη φλούδα του)
Ένα ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση..
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε χαμηλή θερμοκρασία, βάζουμε τα βούτυρα και τη Φυτίνη να λιώσουν.
Βάζουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο μούλτι και τα χοντροκόβουμε, προσέχοντας να μην γίνουν σκόνη. Έπειτα βάζουμε όλα τα υλικά, (εκτός απ᾿ τα βούτυρα) σ᾿ ένα μπολ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Παίρνουμε το βαθύ ταψί της κουζίνας, ή ένα στρογγυλό Ν°36 (36 εκ. διάμετρο).
Το βουτυρώνουμε καλά, μέσα και στα πλάγια και στρώνουμε 6 φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα που βάζουμε πολύ καλά, αλλά χωρίς πολύ βούτυρο με ένα κουτάλι, ή τη χούφτα μας, σκορπίζουμε λίγη από τη γέμιση, έπειτα στρώνουμε επάνω ένα φύλλο, φροντίζοντας να μην περισσεύει γύρω γύρω, (το διπλώνουμε όπου περισσεύει) και το βουτυρώνουμε. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, βάζοντας φύλλο – βουτύρωνα – γέμιση, φύλλο – βουτύρωνα – γέμιση, μέχρι να βάλουμε 8 φύλλα Στη συνέχεια, τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα 6 φύλλα που μας έχουν μείνει, βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα και γυρίζοντας τα κάτω φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες το γλυκό μας, φτιάχνοντας ρόμβους ή τετράγωνα προσέχουμε να μην φτάνει το μαχαίρι μας μέχρι τον πάτο του ταψιού, αλλά να κόβει, περίπου μέχρι τη μέση. καρφώνουμε σε κάθε κομμάτι που σχηματίστηκε από ένα καρφί γαρύφαλλο, τα περιχύνουμε με το βούτυρο που μας έχει μείνει και τα ραντίζουμε με νερό
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το γλυκό μας.
Το αφήνουμε να κρυώσει για 2 τουλάχιστον ώρες, πριν του ρίξουμε το σιρόπι.
Σιρόπι μέλωμα ……
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα τα υλικά μας και από την ώρα που θα πάρει βράσει, το βράζουμε για 4′.
Μόλις ετοιμαστεί, το περιχύνουμε καυτό στον παγωμένο μπακλαβά, ρίχνοντάς το λίγο – λίγο, προσεκτικά, για να πάει παντού.
Αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει το γλυκό μας το σιρόπι αρκετή ώρα
Πρόταση :μπορούμε να το φτιάξουμε μόνο με καρύδι, ή μόνο με αμύγδαλο ή μόνο με φιστίκια Αιγίνης
Μπορούμε όταν σερβίρουμε στο κομμάτι να ανασηκώσουμε τα πρώτα φύλλα και να βάλουμε ροζέτας σαντιγί και να ξαναβάλουμε τα φύλλα από επάνω
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Eleni Lyri Tsolakoudi-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”