Connect with us

Συνταγές

Η καλύτερη συνταγή για τον πιο τραγανό μπακλαβά

Published

on

Η καλύτερη συνταγή για τον πιο τραγανό μπακλαβά

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Παναγιώτης Δασκαλούδης-Μαγειρακος (συνταγές – μαγειρική)”

Σε ταψάκι Νο 35. Υλικά
20 φύλλα νωπά κατά προτίμηση, 400-500 γραμμάρια τριμμένο καρύδι, 250 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό όσο πιο φρέσκο μπορούμε να επιλέξουμε, 1,5 κιλό ζάχαρη, 750 γραμμάρια νερό εμφιαλωμένο δίχως χλώρια και άλατα, 3 βανίλιες κάψουλες, πολύ λιγότερο από μισή κουταλιά του γλυκού κιτρικό οξύ (ξινό σε σκόνη για να μας ζαχαρώσει το σιρόπι και καρφάκια γαρίφαλο για στόλισμα

Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο. Απλώνουμε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο και με πατρόν το ταψί το οποίο τοποθετούμε πάνω στα φύλλα, τα κόβουμε στη ανάλογη διάσταση. Βουτυρώνουμε το ταψί. Βουτυρώνουμε το ταψί. Στρώνουμε ένα φύλλο και βουτυρώνουμε (ραντίζουμε με πινέλο). Τα ρετάλια που περίσσεψαν από τα φύλλα, τα στρώνουμε και αυτά εναλλάξ με τα στρόγγυλα φύλλα που κόψαμε και βουτυρώνουμε ( Δηλαδή, φύλλο, βουτύρωμα, ρετάλια, βουτύρωμα, φύλλο στρόγγυλο βουτύρωμα….) μέχρι να στρώσουμε και το 8ο στρόγγυλο φύλλο.

Απλώνουμε στη συνέχεια το τριμμένοι καρύδι. Συνεχίζουμε το στρώσιμο και το βουτύρωμα των υπόλοιπων 12 φύλλων, δίχως να βάζουμε ενδιάμεσα ρετάλια, τα οποία ρετάλια και πιθανώς να έχουν προστεθεί όλα στο κάτω μέρος του μπακλαβά. Το τελευταίο φύλλο ποτέ δεν το βουτυρώνουμε.

Τοποθετούμε το ταψί σε ψυγείο για λίγη ώρα (περίπου 30-40 λεπτά) μέχρι να παγώσει το βούτυρο. Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και το κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια της αρεσκείας μας (αναλυτικό τρόπο κοπής σε αστεροειδές σχήμα περιγράφεται στη συνέχεια). Τοποθετούμε σε κάθε κομμάτι 1 καρφάκι γαρίφαλο.

Ραντίζουμε με νερό ελαφρά με τα δάχτυλά μας τον μπακλαβά. Αν μας περισσέψει βούτυρο, το προσθέτουμε στο ταψί, ποτέ όμως δεν προσθέτουμε το κατακάθι που περιέχει ζωικά κατάλοιπα και νερό, το πετάμε, θα μας κολλήσουν στο ταψί τα φύλλα και θα τα μαυρίσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω, μέχρι αν πάρει το επιθυμητό χρώμα. Παράλληλα φτιάχνουμε και το σιρόπι, το οποίο και αποσύρουμε 3 λεπτά από την έναρξη του βρασμού. Μόλις ψηθεί ο μπακλαβάς, τον σιροπιάζουμε πάντα καυτό και το σιρόπι ελαφρά ζεστό, όχι πολύ καυτό.

Η επιτυχία του βασίζεται στο καλό νωπό φύλλο, στης καλής ποιότητας αγελαδινού βουτύρου και στο εμφιαλωμένο νερό που δεν περιέχει χλώρια και άλατα

Κόψιμο του μπακλαβά σε αστεροειδές σχήμα.
Σε στρόγγυλο ταψί, χαράζουμε δύο διαμέτρους κάθετες η μία στην άλλη έτσι ώστε να έχουμε τέσσερα (4) ίσα τεταρτημόρια. Στο εσωτερικό του τεταρτημορίου ( σχήματος L) χαράζουμε μικρότερο L, παράλληλο με το αρχικό, με τις πλευρές σε ίσες αποστάσεις αναμεταξύ τους από το αρχικό. Στη συνέχεια επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, χαράζοντας ακόμη πιο μικρότερο L εσωτερικά του μικρού L. Αν το ταψί μας είναι πολύ μεγάλο (συνήθως δεν είναι), ίσως απαιτηθεί και επιπλέον χάραξη L ακόμη πιο μικρού. Στη συνέχεια χαράσσουμε ενώνοντας τις κορυφές των L, φτιάχνοντας τη διαγώνιο του τεταρτημορίου. Χαράσσουμε ευθείες παράλληλα στη διαγώνιο του L σε ίσες αποστάσεις. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και στα άλλα τεταρτημόρια, προσέχουμε να έχουμε ίσες αποστάσεις σύμφωνα με το αρχικό τεταρτημόριο. Καλό θα είναι, σε όποιον και όποια προσπαθήσει να κόψει με αυτό τον τρόπο το γλυκό, να συμβουλεύεται και να προσέχει ταυτόχρονα το σχήμα στη φωτογραφία, για να γίνει ο τρόπος πιο κατανοητός. Απλή είναι η διαδικασία, πανεύκολη.

Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Παναγιώτης Δασκαλούδης-Μαγειρακος (συνταγές – μαγειρική)”

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Το Πάσχα πλησιάζει – συνταγή για τσουρέκια με ίνες και μοσχομυριστά!

Συνταγές13 ώρες ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

Συνταγές15 ώρες ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές17 ώρες ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα19 ώρες ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές21 ώρες ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές23 ώρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές24 ώρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές2 ημέρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές2 ημέρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές2 ημέρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές2 ημέρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές2 ημέρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές3 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές3 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές3 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές3 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές4 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές4 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές4 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές4 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές5 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές5 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές5 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές5 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Exit mobile version