Connect with us

Γλυκα

Μπακλαβάς

Published

on

dsc01231 1

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Ο μπακλαβάς (Τουρκ.: Baklava) είναι ένα γλύκισμα που συναντάται σε πολλές κουζίνες της Μέσης Ανατολής και των πρώην Οθωμανικών χωρών. Το γλύκισμα φτιάχνεται με ζύμη φύλλου και περιέχει γέμιση ξηρών καρπών, συνήθως φουντούκι, φυστίκι ή καρύδι, και παίρνει την γλυκιά του γεύση από σιρόπι ζάχαρης ή μελιού.
Ο μπακλαβάς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλο τον πρώην Οθωμανικό κόσμο. Συνήθως σερβίρεται μετά από το γεύμα και συνοδεύεται από Τούρκικο καφέ. Η πόλη Gaziantep στην Τουρκία φημίζεται για τον μπακλαβά της και θεωρείται ως η πόλη στην οποία γεννήθηκε το γλύκισμα. Στο 2008, η Τουρκία κατοχύρωσε τον Μπακλαβά ως Π.Ο.Π. μέσω του Τουρκικού γραφείου ευρεσιτεχνιών.
 
Τι χρειαζόμαστε: 

 500 γραμ. φύλλο μπακλαβά (15 με 17 φύλλα) 

500 γραμ. καρυδόψιχα “ψιλοκοπανισμένη” (στο multi ή στο γουδί) 
8 κουταλιές σούπας ζάχαρη 
2 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη 
1 κουταλάκι γλυκού (κοφτό) κανέλλα 
1 κουταλάκι γλυκού (κοφτό) γαρύφαλλο 
1 και 1/2 περίπου κούπα τσαγιού λιωμένο βούτυρο φρέσκο ή φυτίνη λίγο κονιάκ (προαιρετικό) 
γαρυφαλλάκια ολόκληρα για το στόλισμα 
 
Σιρόπι: 
2 και 1/2 ποτήρια (νερού) ζάχαρη 
2 ποτήρια (νερού) νερό 
1 κουταλιά σούπας μέλι 
1 κουταλιά σούπας λεμόνι 
1 ξυλάκι κανέλλα
 
Πως το κάνουμε: 
 
Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά και τα ραντίζουμε με λίγο κονιάκ (προαιρετικό).
 Βουτυρώνουμε καλά ένα τετράγωνο μέτριο ταψί και βάζουμε κάτω 3 φύλλα βουτυρώνοντας το καθένα από αυτά πολύ καλά. 
Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με γέμιση, καλύπτουμε με ένα φύλλο καλά βουτυρωμένο, ξαναπασπαλίζουμε με γέμιση και συνεχίζουμε με φύλλο καλά βουτυρωμένο κ.λπ. μέχρις ότου τελειώσει η γέμιση και τελειώσουμε με τρία φύλλα καλά βουτυρωμένα. 
Το τελευταίο φύλλο αφού το βουτυρώσουμε το ραντίζουμε με λίγο νερό και λίγο κονιάκ. 
Κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια και με κοφτερό μαχαίρι (προσεκτικά) “μπήγουμε” στο κάθε κομμάτι από ένα γαρύφαλλο. 
Το ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει (στην “αντίσταση” όχι στον αέρα), σε μέτρια θερμοκρασία για 40 με 50 λεπτά περίπου. 
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το λεμόνι, την κανέλλα και τ΄ αφήνουμε να βράσουν (ή να “κοχλάσουν”) για 5 λεπτά, ανακαταεύοντάς τα λίγο στην αρχή (το ξυλάκι της κανέλλας το πετάμε στο τέλος). 
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και μόλις βγει το γλυκό από το φούρνο, έτσι ζεστό όπως είναι, του ρίχνουμε με μία κουτάλα το σιρόπι ώστε να πάει παντού. 
Περιμένουμε να κρυώσει το γλυκό και να “πιεί” τα υγρά του χωρίς να το σκεπάσουμε με κάτι.
 
Λίγα μυστικά ακόμα 
 
 Ο χρόνος βρασίματος στο σιρόπι δε ξεκινάει από την αρχή, αλλά από την ώρα που θα δούμε “φουσκάλες” ή “κόχλους” να δημιουργούνται στην επιφάνεια του. 
Το καλύτερο θα είναι το γλυκό να μείνει με το σιρόπι του όλο το βράδυ (για να να το “πιεί” σιγά – σιγά) και να σερβιριστεί την επομένη.
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Το Πάσχα πλησιάζει – συνταγή για τσουρέκια με ίνες και μοσχομυριστά!

Συνταγές1 ώρα ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

Συνταγές3 ώρες ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές5 ώρες ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα7 ώρες ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές9 ώρες ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές11 ώρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές12 ώρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές1 ημέρα ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές1 ημέρα ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές1 ημέρα ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές1 ημέρα ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές1 ημέρα ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές1 ημέρα ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές2 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές2 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές2 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές2 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές2 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές3 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές3 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές4 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Exit mobile version