Γλυκα
Υπέροχη και πετύχημενη μαρμελάδα ροδάκινο – σκέτη ζωγραφιά
Η Συνταγή είναι από Anna Kassandra – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό ροδάκινα καθαρισμένα (περίπου 1½ κιλό ακαθάριστα)
800/ 1000 γραμ. ζάχαρη( ανάλογα και από τα φρούτα )
½ φλυτζ. τσαγιού νερό
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
2 3 κλωναράκια αμπαρόριζα ( προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλέγουμε ροδάκινα ώριμα και γλυκά, χωρίς χτυπήματα.
Τα πλένουμε καλά και μ’ ένα μαχαιράκι καθαρίζουμε τη φλούδα, ή αν μας αρέσει, μπορούμε να αφήσουμε λίγη.
Τα κόβουμε σε κομμάτια, κι αν θέλουμε φυλάμε τα κουκούτσια, για να φτιά
Όταν τα κόψουμε όλα τα μεταφέρουμε σε μία κατσαρόλα, βάζοντάς τα σε στρώσεις, εναλλάξ με τη ζάχαρη και έπειτα τα πιέζουμε με το χέρι μας να λιώσουν λίγο.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι, ή με μεμβράνη τροφίμων και τη βάζουμε στο ψυγείο, για τουλάχιστον 2- 4 ώρες.
Στη συνέχεια, βάζουμε την κατσαρόλα με τα ροδάκινα στη φωτιά και τη αφήνουμε να πάρει βράση.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μικρότερη ρύθμιση, (γιατί φουσκώνουν πολύ) και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα, για 15΄ – 20′ περίπου, ξαφρίζοντας με μια τρυπητή κουτάλα, τους αφρούς από την επιφάνεια.
Όταν η μαρμελάδα μας σταματήσει να βγάζει αφρούς και δέσει, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με το ραβδομπλέντερ, ή το εργαλείο για τον πουρέ, λιώνουμε τα ροδάκινα όσο θέλουμε, αν και είναι καλύτερα να υπάρχουν κομματάκια μέσα.
Ξαναβάζουμε τη μαρμελάδα στη φωτιά, την ανακατεύουμε, την αφήνουμε να πάρει μια – δυο βράσεις και όταν είναι έτοιμη, την αποσύρουμε και τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντάς τα μέχρι επάνω.
Δοκιμάζουμε αν η μαρμελάδα έχει δέσει σωστά, όταν μένει μια λεπτή στρώση πάνω στο κουτάλι μας
Αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε τη μαρμελάδα εκτός ψυγείου, γυρίζουμε τα γεμάτα βάζα, αφού τα σφραγίσουμε με το καπάκι τους, ανάποδα με το καπάκι να ακουμπάει πάνω σε μια πετσέτα της κουζίνας και τ’ αφήνουμε έτσι, μέχρι να κρυώσουν.
Η Συνταγή είναι από Anna Kassandra – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.