Connect with us

Ζυμαρικα

Μαντί, τα Ανατολίτικα ραβιόλια

Published

on

MADI

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Υλικά
Για τη Ζύμη:
-500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
-1 1/2 ποτήρι νερό βρύσης
-1 αυγό
(ή για ευκολία, μια συσκευασία έτοιμο φύλλο Βηρυτού)

Για τη Γέμιση:
-300 γρ. μοσχαρίσιο ή αρνίσιο ή χοιρινό κιμά ή ακόμα και μείγμα αυτών
-2 μεγάλα κρεμμύδια, τριμμένα στο ρεντέ (τρίφτη)
-1/2 ντομάτα περασμένη στον ρεντέ
-1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
-1 σφηνάκι κόκκινο κρασί
-2/4 της κούπας του τσαγιού πλιγούρι (γύρω στα 90γρ)
-1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
-1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
-1 κουταλάκι γλυκού μπαχάρι
-1 κουταλάκι γλυκού κύμινο
-1 πρέζα γαρίφαλο
-1 μικρό μάτσο ψιλοκομμένο μαϊντανό
-Ελαιόλαδο
-αλάτι-πιπέρι (κατά προτίμηση)

Για το βουτύρωμα:
-50 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο

Για το σοκ:
-2 κύβους κρέατος αραιωμένους σε 800 ml ζεστό νερό
ή αν έχετε όρεξη να φτιάξετε, ζωμό κρέατος περίπου 800ml.

Για το Γιαουρτοσκόρδιον:
-500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (με όλα του τα λιπαρά, άστε τις δίαιτες για άλλη μέρα)
-3 σκελίδες σκόρδο
-Λίγο ελαιόλαδο
-1 πρέζα μοσχοκάρυδο σκόνη

Για το στολισμό πασπαλίζουμε με :
-Μπούκοβο καυτερό
-Σουμάκ (προαιρετικά)*
-ή κόκκινο πιπέρι σε πούδρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε με τη ζύμη:
Αναμιγνύουμε σε μια λεκάνη τα περί ζύμης σταθερά υλικά.

Αρχίζουμε να ρίχνουμε το νερό λίγο- λίγο για να πάρουμε σφιχτό αποτέλεσμα.

Τη χωρίζουμε σε 5-6 μικρά μπαλάκια, σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ηρεμήσει για 30 λεπτά.

Για να κερδίσουμε χρόνο, όσο κάθεται η ζύμη, πιάνουμε τον κιμά.

Βάζουμε σε μια μπασίνα τα περί κιμά υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά για 10 λεπτά.

Κλείνουμε με μαγειρική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο.

Καθαρίζουμε στο ενδιάμεσο έναν πάγκο, τον αλευρώνουμε καλά και αρχίζουμε το άπλωμα των φύλλων.

Κάθε φύλλο το κόβουμε σε οριζόντια και κάθετα κομμάτια, στο μέγεθος μιας παλάμης.

Στο κάθε τετράγωνο κομμάτι φύλλου που προκύπτει, βάζουμε περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού γέμιση.

Μόλις γεμίσουμε το φύλλο/ζύμη, έχουμε να διαλέξουμε κλείσιμο (βάρκα, πουγκί ή μικρό ραβιολάκι όπως είπαμε).

Εγώ προτιμώ τα πουγκιά.

Αφού τα κλείσουμε, τα τοποθετούμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί.

Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να μας τελειώσουν οι πρώτες ύλες (φύλλα και κιμάς).

Μόλις παρατάξουμε τα Μαντί σαν άλλα στρατιωτάκια στο ταψί, παίρνουμε το λιωμένο βούτυρο και τα ραντίζουμε μ’ ένα πινέλο, ώστε να γίνουν χρυσαφένια και τραγανά όταν ψηθούν.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, μέχρι να «στραφταλιάσουν» (να πάρουν χρώμα).

Όσο τα ‘χουμε στο φούρνο, ετοιμάζουμε τον ζωμό.

Αραιώνουμε 2 κύβους βοδινού σε 800 ml ζεστό νερό.

Μόλις στραφταλιάσουν τα μαντί τα περιλούζουμε με τον καυτό ζωμό και παθαίνουν ό,τι το μπακλαϊ με το καυτό σιρόπι.

Ξαναβάζουμε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πιουν όλο το ζωμό.

Παίρνουμε τότε ένα μπολ, ρίχνουμε τα υλικά του «γιαουρτοσκόρδιου» και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.

Μόλις βγουν τα Μαντί απ΄ το φούρνο, παίρνουμε ένα πιάτο, στρώνουμε από κάτω 3 κουταλιές γιαουρτοσκόρδιον, απλώνουμε «σεντόνι» το μεζέ και τον καλύπτουμε με άλλη μια δόση από γιαουρτοσκόρδιον.

Τελειώνουμε με το στολισμό του, που δεν είναι άλλος από πασπαλισμένο καυτερό μπούκοβο, σουμάκ και καραφάκι(-α) ούζου!

Το νου σας, μ’ αυτό το μεζέ επαληθεύεται το «όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε…»!

Καλή όρεξη, καλή επιτυχία!

*Το σουμάκ είναι μπαχαρικό που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην Ανατολίτικη κουζίνα και ειδικά στα κρέατα. Έχει βαθύ κόκκινο χρώμα και ξινή γεύση. Αν δεν το βρίσκετε, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ξύσμα λεμονιού.

Ιωάννα Kookie, eyedoll.gr

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές11 λεπτά ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές53 λεπτά ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές16 ώρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές18 ώρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές20 ώρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές22 ώρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές24 ώρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές1 ημέρα ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές2 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές2 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές2 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές2 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές2 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές3 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές3 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές4 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές4 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Συνταγές5 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Συνταγές5 ημέρες ago

Τραγανές στριφτόπιτες με σπανάκι και τυρί – το φύλλο κρούστας τα σπάει!

Exit mobile version