Συνταγές
Μαλακά και αφράτα ψωμάκια που σκίζουν από γεύση
Η Συνταγή είναι από κ. Γιάννης Αραμπατζής– “Χρυσές Συνταγές”.
Υλικά
Για τα κουλούρια και τα ελαιόψωμα
500 γρ αλέυρι για όλες τις χρήσεις
500 γρ αλέυρι δυνατό που μου έμεινε απο τα τσουρέκια
1 φακελλάκι μαγιά ξηρή 8 γρμ που δε χρειάζεται διάλυση σε νερό
1 κουτ γλυκού αλάτι
1 κουτ γλυκού ζάχαρη
Ελιές ψιλοκομμένες
Σουσάμι
2-3 κουτ σούπας Ελαιόλαδο
350ml νερό χλιαρό
Για τα ψωμάκια
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελλάκια μαγιά ξηρή των 8 γρμ εκαστο
2 κουτ γλυκού αλάτι
1 κουτ γλυκού ζάχαρη
Ρίγανη
350ml νερό χλιαρό
2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Σουσάμι
Εκτέλεση
Και τα κουλούρια-ελαιόψωμα και τα ψωμάκια τα κανουμε με τον ίδιο τρόπο με τη διαφορά να είναι στο αλεύρι στα πρώτα.
Σε μια μεγάλη μεταλλική γαβάθα προσθέτουμε τα 500 γρμ αλεύρι(στα κουλούρια και τα ελαιόψωμα ξεκίνησουμε με το δυνατό αλεύρι),τη μαγιά το αλάτι, τη ζάχαρη και το νερό και ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνουν χυλός.
Καλύπτουμε τη μεταλλική γαβάθα με διαφανή μεμβράνη και την αφήνω σε ζεστό μέρος για ώρα περίπου( την έβγαλα έξω στο μπαλκόνι) ή αλλιώς προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς κα μόλις βάλουμε μέσα τη γαβάθα σκεπασμένη με πετσέτα,σβήνουμε το φούρνο και το αφήνουμε μια ώρα.
Μόλις φουσκώσει αρκετά παίρνουμε τη ζύμη και προσθετουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι,όσο πάρει,ώστε να γίνει μια απαλή ζύμη και να μη κολλάει στα χέρια μας.
Μπορεί να μη χρησιμοποιήσουμε όλο το αλεύρι μας.
Αφού ζυμώσουμε καλά για δέκα λεπτά περίπου αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για μισή ωρα και να φουσκώσει.
Προσθέτουμε μέσα τις ψιλοκομμένες ελιές, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε καλά για 5-10 λεπτά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια και φτιάχνουμε τα κουλούρια, τα ελαιόψωμα και τα ψωμάκια αφού πρώτα έχουμε απλώσει χαρτί ψησίματος στο ταψί.
Πρίν τα βάλουμε στο ταψί τα βρεχουμε απαλά και απο τις δύο μεριές και τα περνάμε απο το σουσάμι που έχουμε βάλει σε ένα ρηχό πιάτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεις πάνω και κάτω μέχρι να πάρουν ένα απαλό χρώμα(περίπου 30 λεπτά και ανάλογα το φούρνο).
Η Συνταγή είναι από κ. Γιάννης Αραμπατζής– “Χρυσές Συνταγές”.