Συνταγές
Λινγκουινι ολικής με κιμά και άγρια σπαράγγια..
Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.
Υλικά:
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο η βοδινό
1 συσκευασία λινγκουινι ολικής
8 -10 κ.σ ελαιόλαδο
1 κονσέρβα (400 γρ. περίπου) ψιλοκομμένες ντομάτες με το χυμό τους
1/2 κούπα χυμό ντομάτας φρέσκο
1 ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
2 κ.σ κέτσαπ
3 κ.σ ψιλοκομμένο βασιλικό η μαϊντανό
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο ή ψιλοκομμένο
1 κύβο λαχανικών
αλάτι
πιπέρι
Μπουκοβο
Ρίγανη
1 χούφτα άγρια σπαράγγια (αγρελια)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε να ανοίξει καλά.
Προσθέτουμε τη σάλτσα ντόνατας, το χυμό, την ψιλοκομμένη ντομάτα, την κέτσαπ και δύο φλιτζάνια ζεστό νερό.
Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να ψηθεί μισοσκεπασμένη, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να δέσει για μισή ώρα περίπου. Ανακατεύουμε το βασιλικό η τον μαϊντανό τη ρίγανη, το μπούκοβο και αφήνουνε αλλα 2-3 λεπτα. Κρατάμε 5 κ.σ. από τη σάλτσα. Στο μεταξύ, βράζουμε τα λιγκουίνι σε μπόλικο αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε τα άγρια σπαράγγια και ψήνουμε τα ζυμαρικά all dente. Αφού βράσουν αφαιρούμε μερικά απο σπαράγγια για γαρνίρισμα.
Kρατάμε και λίγο από το νερό τους στην άκρη (αν η σάλτσα είναι στεγνή, την αραιώνουμε με μερικές κουταλιές απο το νερό των βρασμένων ζυμαρικών και λιγο ελαιόλαδο ακόμα. Με μια τσιμπίδα ριχνουμε μέσα στη σάλτσα τα ζυμαρικά και επαναφέρουμε στη φωτιά για 2′-3′ λεπτά ακόμα. Ανακατεύουμε ρίχνοντας τριμμένη παρμεζάνα και φυλλαράκια παρμεζάνας και σερβίρουμε με επιπλέον σάλτσα και τριμμένη παρμεζάνα και τα άγρια σπαράγγια που έχουμε κρατήσει από το βράσιμο τους μέσα στα ζυμαρικά.
Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.