Connect with us

Συνταγές

Το νόστιμο το καταλαβαίνεις στο στόμα και το υγιεινό στο στομάχι – Λευκό ψωμί από αλεύρι 100% όλυρας ή αγριοσίταρου ή ντίγκελ ή spelt

Published

on

430597290 2478415502360129 4028922698259726292 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η eκτέλεση είναι από Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.

Φόρμα για ψωμί από αλουμίνιο
20Χ 13Χ10 εκ

Υλικά για το προζύμι
30 γρ. προζύμι, ( στάρτερ)
110 γρ. αλεύρι ντίγκελ τύπου 630
110 γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από βραδύς σε ένα μπόλ βάζουμε το προζύμι που έχουμε αναπιάσει πρόσφατα, ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Προσθέτουμε το αλεύρι ντίγκελ και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε με μεμβράνη κάνουμε μερικές τρύπες με οδοντογλυφίδα ή μαχαίρι και αφήνουμε όλο το βράδυ να φουσκώσει.

Για τη ζύμη
260 γρ. νερό χλιαρό
250 γρ. προζύμι
400 γρ. αλεύρι ντίγκελ τύπου 630
10 γρ. αλάτι
50 γρ. ηλιόσπορους

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε λεκάνη ρίχνουμε το νερό και προσθέτουμε το προζύμι. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά . Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε στη λεκάνη. Προσθέτουμε τους ηλιόσπορους και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια σπάτουλα κάνοντας και μερικά διπλώματα με αυτή. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με το καπάκι της ή με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε για 15′ – 20′ να φουσκώσει και να αποκτήσει η ζύμη ελαστικότητα.

Μετά από την παραπάνω ώρα βλέπουμε ότι η ζύμη άλλαξε, έγινε πιο ελαστική. Τώρα ζυμώνουμε για 2′ – 3′ κάνοντας διπλώματα με τη σπάτουλα, ή ζυμώνουμε με το μίξερ χειρός. Δεν θέλει πολλά ζυμώματα . Σκεπάζουμε ξανά με το καπάκι ή με τη μεμβράνη και την πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 3 – 4 ώρες ανάλογα με τη θερμοκρασία, (εμένα μου πήρε 7 ώρες γιατί η θερμοκρασία του χώρου είναι 18 βαθμοί).

Εδώ κάνουμε ένα μικρό κολπάκι για να ξέρουμε ότι η ζύμη μας ζυμώθηκε καλά και φουσκώνει καλά, παίρνουμε ένα μικρό βαζάκι και ρίχνουμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης. Όταν η ζύμη φτάσει στο 50% – 60% τότε διπλώνουμε τη ζύμη απαλά με μια σπάτουλα και την αδειάζουμε στην βουτυρωμένη φόρμα μας. (Η ζύμη της λεκάνης μας πρέπει να έχει διπλασιαστεί και να έχει κάνει ένα βουναλάκι πριν την διπλώσουμε και τη μεταφέρουμε στη φόρμα για το τελικό φούσκωμα). Βρέχουμε το χέρι μας και ισιώνουμε τη ζύμη μέσα στη φόρμα να είναι παντού ίδια.

Σκεπάζουμε με ένα σκουφάκι μπάνιου, (εννοείται το έχουμε μόνο για ζύμες😁) και αφήνουμε να φουσκώσει. Η ζύμη μας πρέπει να ωριμάσει καλά , αυτό είναι σημαντικό• η ώρα δεν παίζει τόσο μεγάλη σημασία, (εμένα η τελική ωρίμανση μου πήρε 2 ώρες γιατί η θερμοκρασία του χώρου αυξήθηκε στους 22,5 βαθμούς). Μόλις το ζυμαράκι στο βαζάκι φτάσει στο 100% τότε κοιτάμε και τη ζύμη. Πρέπει να έχει φουσκώσει να έχει και ένα βουναλάκι και η επιφάνεια της να μην είναι ίσια. Τότε είναι έτοιμο για ψήσιμο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο με ένα άδειο ταψί στο πάτο του στους 220 βαθμούς στις αντιστάσεις. Μόλις σβήσει το λαμπάκι βάζουμε τη φόρμα με τη ζύμη στο φούρνο στην πρώτη από κάτω σχάρα του φούρνου, ρίχνουμε ζεστό νερό στο ταψί, χαμηλώνουμε στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 15′. Για έξτρα ατμό μπορούμε να ψεκάσουμε με νερό και τα ζεστά πλαϊνά του φούρνου. Κατόπιν αφαιρούμε το ταψί με το νερό, χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς και ψήνουμε αλλα 45′, (συνολικός χρόνος ψησίματος 1 ώρα).

– Η συνταγή είναι από το YouTube από το κανάλι Υγιεινός Τρόπος Ζωής

– Είναι η πρώτη φορά φορά που φτιάχνω ψωμί με όλυρα. Το έφτιαξα χθές και όλη η διαδικασία ολοκληρώθηκε το βράδυ.Το άφησα όλο το βράδυ να κρυώσει καλά και το έκοψα σήμερα.

Είναι ένα εξαιρετικό και μυρωδάτο ψωμί που το λάτρεψα και σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Το αλεύρι το πήρα από μεγάλο σούπερ μάρκετ γερμανικών συμφερόντων.

Η εκτέλεση είναι από Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής” – Υγιεινός Τρόπος Ζωής.

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Το Πάσχα πλησιάζει – συνταγή για τσουρέκια με ίνες και μοσχομυριστά!

Συνταγές1 ώρα ago

Εύκολη συνταγή για μοσχοβολιστό λαχματζούν με λίγα υλικά

Συνταγές3 ώρες ago

Φανταστικά κουλουράκια με άρωμα και γεύση τσουρεκιού

Συνταγές5 ώρες ago

Νόστιμο και εύκολο μπισκοτογλυκό με βουτυρόκρεμα – Κουταλιά και απόλαυση!

Συνταγές19 ώρες ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

Συνταγές21 ώρες ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές23 ώρες ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα1 ημέρα ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές1 ημέρα ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές1 ημέρα ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές1 ημέρα ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές2 ημέρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές2 ημέρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές2 ημέρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές2 ημέρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές2 ημέρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές3 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές3 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές3 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές3 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές4 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές4 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές4 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές4 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές5 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Exit mobile version