Connect with us

Γλυκα

Λαχταριστός «κλασικός» Mπακλαβάς (ξερός) με Τέλεια γεύση

Υλικά •    2 πακέτα φύλλα κρούστας (20 φύλλα, περίπου 1 κιλό) •    1 κιλό φυστίκια Αιγίνης χοντροαλεσμένα •    150 γραμ. γαλέτα, ή 10 φρυγανιές στο μούλτι •    1 κουτ. γλυκού γεμάτο κανέλλα •    1 κουτ. γλυκού κοφτό γαρύφαλλο •    1 πορτοκάλι (το ξύσμα) •    3 κουτ. σούπας ζάχαρη •    350 γραμ. βούτυρο πρόβειο (συνολικά 2 […]

Published

on

mpaklabas 2

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Υλικά

•    2 πακέτα φύλλα κρούστας (20 φύλλα, περίπου 1 κιλό)

•    1 κιλό φυστίκια Αιγίνης χοντροαλεσμένα

•    150 γραμ. γαλέτα, ή 10 φρυγανιές στο μούλτι
•    1 κουτ. γλυκού γεμάτο κανέλλα
•    1 κουτ. γλυκού κοφτό γαρύφαλλο
•    1 πορτοκάλι (το ξύσμα)
•    3 κουτ. σούπας ζάχαρη
•    350 γραμ. βούτυρο πρόβειο
(συνολικά 2 φλυτζ.βούτυρο)Για το μέλωμα•    1 φλυτζ,μέλι
•    3 φλυτζ ζάχαρη
•    3 φλυτζ νερό
•    1 ξύλο κανέλλα
•    1½ κουτ. σούπας χυμό λεμόνι•    ½ λεμόνι (τη φλούδα του)

Εκτέλεση

Σ᾿ ένα μικρό κατσαρολάκι, σε χαμηλή θερμοκρασία, βάζουμε το βούτυρο  να λιώσει.
Βάζουμε τα φυστίκια Αιγίνης στο μούλτι και τα χοντροκόβουμε, προσέχοντας να μην γίνουν σκόνη.
Έπειτα βάζουμε όλα τα υλικά, (εκτός απ᾿ το βούτυρο) σ᾿ ένα μπολ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Παίρνουμε ένα ταψί με τις διαστάσεις περίπου του φύλλου.
Το βουτυρώνουμε καλά, μέσα και στα πλάγια και στρώνουμε 6 φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα που βάζουμε πολύ καλά, αλλά χωρίς πολύ βούτυρο.
Μ᾿ ένα κουτάλι, ή τη χούφτα μας, σκορπίζουμε λίγη από τη γέμιση, έπειτα στρώνουμε επάνω ένα φύλλο, φροντίζοντας να μην περισσεύει γύρω – γύρω, (το διπλώνουμε όπου περισσεύει) και το βουτυρώνουμε.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο,  βάζοντας φύλλο – βουτύρωμα – γέμιση, φύλλο – βουτύρωμα – γέμιση,(ή ανά δύο φύλλα μαζί  και μία στρώση φυστίκια) μέχρι να βάλουμε 8 φύλλα.
Στη συνέχεια, τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα 8 φύλλα που μας έχουν μείνει, βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα και γυρίζοντας τα κάτω φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού.
Μ᾿ ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες το γλυκό μας, φτιάχνοντας ρόμβους ή τριγωνικά κομμάτια.
Δεν σέρνουμε το μαχαίρι, για να μην τσαλακωθούν τα φύλλα και προσέχουμε να μην φτάνει το μαχαίρι μας μέχρι τον πάτο του ταψιού, αλλά να κόβει, περίπου μέχρι τη μέση.
Ακολούθως τα περιχύνουμε με το βούτυρο που μας έχει μείνει και τα ραντίζουμε με  νερό.
(Στο στάδιο αυτό, και πριν το ραντίσουμε με νερό, αλλά αφού το καλύψουμε με μεμβράνη, μπορούμε να το φυλάξουμε στην κατάψυξη, για μελλοντική χρήση).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για 1½ ώρα περίπου,  μέχρι να ροδοκοκκινίσει το γλυκό μας.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα τα υλικά μας και από την ώρα που θα πάρει βράσει, το βράζουμε για 5′.( ξαφρίζετε αν χρειαστει!!)
Μόλις ετοιμαστεί, το περιχύνουμε καυτό στον καυτό μπακλαβά, ρίχνοντάς το λίγο – λίγο, προσεκτικά, για να πάει παντού.
Αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει το γλυκό μας το σιρόπι -Ρίχνουμε μπόλικα φυστίκια Αιγίνης ψιλοαλεσμένα από πάνω …και μετά…μετά;
εάν περισσέψει…!!!!!!!!!… διατηρείται και για μία εβδομάδα. 

Tips

-Αμέσως μόλις βγάλετε τον μπακλαβά από τον φούρνο, περιχύστε τον με το σιρόπι. Είναι σημαντικό να είναι τόσο ο μπακλαβάς όσο και το σιρόπι καυτά, έτσι ώστε να μην παπαριάσουν τα φύλλα και να παραμείνουν τραγανά. 

-Αφήστε τον μπακλαβά να κρυώσει, χωρίς να τον σκεπάσετε, για δύο ώρες περίπου.

-Προσπαθούμε να βάζουμε τα φύλλα μας και το βούτυρο πολύ απαλά για να μη τα πιέζουμε και να γίνει το γλυκό μας αφράτο.

— Ανάλογα με τα γούστα μας, μπορούμε να το φτιάξουμε μόνο με καρύδι, ή μόνο με αμύγδαλο ή μόνο με φυστίκια Αιγίνης ή με όλα μαζί!

constantinoupoli

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Το Πάσχα πλησιάζει – συνταγή για τσουρέκια με ίνες και μοσχομυριστά!

Γλυκα34 λεπτά ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές3 ώρες ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές5 ώρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές5 ώρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές20 ώρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές22 ώρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές1 ημέρα ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές1 ημέρα ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές1 ημέρα ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές1 ημέρα ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές2 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές2 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές2 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές2 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές2 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές3 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές3 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές4 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές4 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Exit mobile version