Συνταγές
Λαχανοντολμάς γίγας με ωραία υλικά – ένα γευστικό φαγητό σε φόρμα του κέικ
Η Συνταγή είναι από κ. Λένα Κορλού– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά :
1 λάχανο περίπου 2 κιλά, 600gr μοσχαρίσιος κιμάς (λαπα), 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο , 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 πράσο ψιλοκομμένο, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι κ 1 1/2 κούπα ρύζι Καρολίνα. Νερό όσο πάρει μέχρι να σκεπαστεί ο λαχανοντολμας μας.
Κρέμα αυγολέμονο :
2 κρόκους αυγων, χυμός λεμονιού 1 κ μισό, 2 κ. γ. Κορν φλάουρ, 3 κ. σ. νερό κρύο κ το ζουμί από το φαγητό.
Εκτέλεση :
Αφαιρούμε 2 με 3 φύλλα από το λάχανο κ κόβουμε κωνικα το κοτσάνι. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό βάζουμε το λάχανο να ζεματιστει κ αφαιρούμε σιγά σιγά τα φύλλα που έχουν μαλακώσει κ τα βάζουμε σε ένα ταψί να κρυωσουν.
Τσιγαριζω ελαφρώς όλα τα υλικά εκτός από το ρύζι κ μέρα προσθέτω και το ρύζι να μαλακώσει με τα υγρά του κιμά. Λαδώνουμε την φόρμα του κέικ κ στρώνουμε 2 σειρές λάχανο να καλύψει όλη τη φόρμα.
Βάζουμε μια στρώση από τη γέμιση κ πάλι λάχανο κ συνεχίζουμε να έχουμε 3 στρώσεις κιμά με αρκετό λάχανο ανάμεσα. Τελειώνουμε με 2-3 στρώσεις λάχανο που με τα χέρια σπρωχνουμε από το πλάι να μην εξεχουν τα φύλλα. Προσθέτουμε το νερό μέχρι να σκεπαστεί ρίχνουμε λίγο λάδι κ σκεπάζουμε με αλουμινοχαρτο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
Όταν το βγάλουμε από το φούρνο το ξεσκεπαζουμε από το αλουμινοχαρτο κ βάζουμε ένα μικρό πιάτο από πάνω για χυσουμε το ζουμί προσεκτικά σε μια κατσαρόλα. Αφήνουμε τον λαχανοντολμα για 10 λεπτά να κρυώσει. Μετά τον αναποδογυριζουμε προσεκτικά σε μια πιατέλα.
Φτιάχνουμε το αυγολέμονο, διαλύουμε το κορν φλάουρ στο νερό κ το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το ζουμί.
Το βάζουμε σε μέτρια φωτιά κ ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Το κατεβάζουμε από την φωτιά κ ρίχνουμε τους κρόκους, αφου πρώτα τους έχω χτυπήσει με τον χυμό λεμονιού.
Το ξανάβαζω στην φωτιά, ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα κλείνω την φωτιά. Την περιχύνουμε στον λαχανοντολμας μας κ σερβίρουμε.
Η Συνταγή είναι από κ. Λένα Κορλού– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.