Συνταγές
Δεν μπορείς να το πιστέψεις πως ένα τόσο απλό λαδόψωμο έχει τέτοια νοστιμιά!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”
Υλικά:
600 γρ. αλεύρι κίτρινο χωριάτικο
350 γρ. νερό όχι κρύο
1 κ.γ. αλάτι
1 ξηρή μάγια η 25 γρ νωπή μάγια
1/2 κ.γ. ζάχαρη
1 κρασοπότηρο ηλιέλαιο
Εκτέλεση
το όχι κρύο νερό ούτε να καίει περίπου 40 βαθμούς και τη μάγια στο μπολ μας με την ζάχαρη και 3 κουτ αλεύρι. μόλις λιώσουν αφήνουμε 20 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μάγια και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά έκτος το ηλιέλαιο και ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά . αφήνουμε την ζύμη σε αλευρωμένο μπολ σκεπασμένη με μεμβράνη για 30 λεπτά να ανέβει την αδειάζουμε στον πάγκο και την χωρίζουμε σε δυο τεμάχια και κάνουμε 2 καρβελάκια …
Τα ξεκουράζουμε 10 λεπτά και τα ανοίγουμε σε 2 στρογγυλά φύλλα σαν πίτσες , ρίχνουμε στο κέντρο του κάθε κομματιού 3-4 κουτ σούπας ηλιέλαιο η ελαιόλαδο και τα διπλώνουμε ώστε το λάδι να μείνει στο εσωτερικό όπως στις φωτογραφίες σε 2 ταψάκια που μέσα σε αυτά μοιράσουμε το υπόλοιπο ηλιέλαιο η ελαιόλαδο ..
Τα γυρίζουμε από τις δυο πλευρές να πάει το ηλιέλαιο παντού ..με τις ραφές προς τα κάτω πατάμε με τα δάχτυλα μας να ανοίξει το ζυμάρι μέσα στο ταψί και με μία σπάτουλα κόβουμε ένα σχήμα πίτσας, αφήνουμε 45 λεπτά να ανέβει και φουρνίζουμε στους 180 βαθμούς για 35 έως 40 λεπτά περίπου
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”