Συνταγές
Η κυρά Σαρακοστή – ένα από τα πιο παλιά έθιμα του Πάσχα
Η Συνταγή είναι από “Instasuntages”.
Ένα από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα για τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, το Πάσχα.
Ήταν το αυτοσχέδιο ημερολόγιο που χρησιμοποιούσαν για να μετρούν τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της Σαρακοστής.
Στις περισσότερες περιοχές του ελλαδικού χώρου ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά που απεικόνιζε μια γυναίκα με φαρδιά φούστα, μ’ έναν σταυρό στο κεφάλι, με σταυρωμένα χέρια λόγω προσευχής, χωρίς στόμα λόγω νηστείας, και με επτά πόδια που αντιστοιχούσαν στις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.
Στο τέλος της κάθε εβδομάδας έκοβαν ένα πόδι και το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο και το βάζανε μέσα σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι και όποιος το έβρισκε πίστευαν πως θα ήταν καλότυχος.
Επίσης δεν είχε στόμα, λόγω της νηστείας που ξεκινούσε! Τις τρεις πρώτες μέρες της νηστείας, οι περισσότερες γυναίκες δεν βάζουν στο στόμα τους ούτε νερό, τίποτα.
Υλικά
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
200 – 250 ml. νερό
3 κ.σ. αλάτι
γαρίφαλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, τα πλάθουμε με τα χέρια μας μέχρι να φτιάξουμε ένα σφιχτό ζυμάρι.
Δημιουργούμε το σχήμα της Κυρά Σαρακοστής και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα 20 λεπτά.
Την κυρα-Σαρακοστή τη φτιάχνουμε με πολύ αλάτι, για να μη χαλάσει μέχρι να περάσουν οι σαράντα εννέα μέρες της νηστείας και γι’ αυτό δεν την τρώμε!
Αυτό το ζυμάρι δεν τρώγεται, αλλά φτιάχνεται για το καλό, αφού είναι αλατόζυμο, όπως το λένε.
Καλή Σαρακοστή σε όλους μας!
Η Συνταγή είναι από “Instasuntages”.