Συνταγές
Κυπριακά μπουρέκια και κατιμέρια με ζάχαρη, κανέλα και μέλι…
Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.
Υλικά για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο
1 φλυτζανάκι ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
νερό χλιαρό (όσο χρειαστεί) για να γίνει ένα σφιχτό ζυμάρι
Υλικά για την γέμιση με Χαλουμι:
2 χαλούμια τριμμένα στον τρίφτη (από την χοντρή πλευρά του τρίφτη)
2 κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη η στο μουλτι
λίγο δυόσμο ξερό ή φρέσκο η ψιλοκομμένο μαϊντανό
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Υλικά για την γέμιση για τα κατιμερια:
Ζάχαρη
Κανέλα
Μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ενα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το λάδι και ριζιαζουμε (τρίβουμε τα χέρια μας τη ζύμη). Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια, γίνεται σφιχτή ζύμη. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το τριμμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. το αφήνουνε να κρυώσει λίγο και το προσθέτουμε στο μπωλ με το τριμμένο χαλλούμι, προσθέτουμε τον δυόσμο η τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλο και με ένα εργαλείο κόβουμε δισκάκια στρογγυλά. Βάζουμε γέμιση στο κέντρο του φύλλου σκεπάζουμε με άλλο φύλλο και κλείνουμε την γέμιση μέσα στη ζύμη
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε λάδι ψήνουμε τα μπουρέκια μας και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν.
Τα σερβίρουμε ζεστά αφού τα αλείψουμε με ένα πινέλο με αγνό ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές.
Τώρα κάνουμε τα κατιμερια. Κάνουμε ένα φύλλο μακρόστενο, κόβοντας οτι προεξέχει. Κόβουμε σε μεγάλα μακρόστενα κομμάτια
Απλώνουμε ζάχαρη και κανέλα, σε κάποια μέλι και κανέλα. Διπλώνουμε μέχρι το κέντρο ένα μέρος του φύλλου φέρνουμε και το άλλο φύλλο στο κέντρο. Φέρνουμε το φύλλο ξανά πάνω στο άλλο και κάνουμε ένα τετράγωνο φύλλο (δείτε φώτο).
Ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσουν και πασπαλίζουμε με μέλι.
Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.