Για 8 φορμάκια των 125 ml. θα χρειαστείς:
Για την καραμέλα:
- 200 γρ. ζάχαρη
- 4 κ.σ. νερό
Για την κρέμα:
- 1 λίτρο γάλα (πλήρες) ζεστό
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 100 γρ. ζάχαρη
- 6 αβγά
- 1-2 κ.σ. απόσταγμα βανίλιας
Διαδικασία:
- Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C και βουτυρώνεις (πολύ ελαφρά) 8 φορμάκια (ή την μια φόρμα που θα χρησιμοποιήσεις.
- Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύεις τη ζάχαρη και το νερό σε χαμηλή φωτιά, συνέχεια, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνεις το μείγμα να πάρει βράση, χαμηλώνεις, πολύ, τη φωτιά και αφήνεις να ψηθεί για 5-10 λεπτά μέχρι να γίνει μια καστανή καραμέλα
- Αδειάζεις την καραμέλα στα φορμάκια ή στο σκεύος — πρέπει να καλύψεις τον πάτο εντελώς — και αφήνεις στην άκρη.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνεις το γάλα και προσθέτεις το μείγμα πορτοκαλιού με τη ζάχαρη και σιγοβράζεις, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Σε ένα μπολ χτυπάς (με το mixer χειρός ή με το σύρμα) τα αβγά μαζί με το απόσταγμα βανίλιας και προσθέτεις λίγο λίγο — συνεχίζοντας να χτυπάς — το γάλα.
- Μοιράζεις το μείγμα στα φορμάκια ή τη φόρμα και ετοιμάζεις το ψηλό ταψί του φούρνου σου. Αδειάζεις στο ταψί βραστό νερό, τόσο όσο να φτάνει μέχρι τη μέση της φόρμας και φουρνίζεις για 30 λεπτά.
- Για να βεβαιωθείς, θα βυθίσεις, όπως και στα cakes την λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο, αν βγει καθαρή η κρέμα είναι έτοιμη.
- Αφήνεις να κρυώσει και βάζεις την κρέμα στο ψυγείο για περίπου 6 ώρες.
- Ξεφορμάρεις και σερβίρεις αναποδογυρίζοντας σε πιατάκια ή σε μια πιατέλα.
Περισσότερες νόστιμες συνταγές στο yourcookingpartner.wordpress.com