Συνταγές
Κουλουράκια αφράτα έξτρα μυρωδάτα με γιαούρτι – τόσο μαλακά κι αφράτα που δεν έχουν ξαναγίνει!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Βγήκαν 31 μικρά στρουμπουλά
ΥΛΙΚΑ
½ κιλό αλεύρι γ.ο.χ
100 γρ κορν φλάουρ
3 κτγ μπέικινγκ
¾ κτγ αλάτι
2 ½ κτγ ξηρή μαγιά
150 γρ ζάχαρη
2 αυγά μεγάλα (θερμοκρασία δωματίου)
125 ML σπορέλαιο ( 1 και ¼ φλυτζανάκι του καφέ)
240 γρ γιαούρτι στραγγιστό αραιωμένο με 3 κτσ ζεστό νερό (έβαλα με 10% λιπαρά !)
½ κτγ κακουλέ
1 κτγ μαχλέπι (δεν είχα κι έβαλα 1 ½ κτγ κακουλέ)
2 βανίλιες ή 1 κτγ υγρή
ξύσμα από 1 πορτοκάλι (1 κτγ ξύσμα)
Επάλειψη:
1 κρόκος χτυπημένος με 1 κτσ νερό και ελάχιστη βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοσκίνισα μαζί αλεύρι, μπέικινγκ, μαγιά, κορν φλάουρ.
Χτύπησα αυγά, ζάχαρη και βανίλια να φουσκώσουν και να ασπρίσουν και πρόσθεσα γιαούρτι, ξύσμα και σπορέλαιο.
Έριξα σταδιακά το μίγμα αλεύρων στο μπολ με τα αυγά ανακατεύοντας με κουτάλι ενώ έριχνα και το αλάτι.
Στο τέλος δούλεψα 2 λεπτά με τα χέρια ώστε να γίνει μια ομοιογενής ζύμη, αφράτη αλλά να μην κολλάει.
Σκέπασα με μεμβράνη και άφησα 2 ώρες να ωριμάσει η ζύμη. Να ξέρετε ότι στο στάδιο αυτό δεν θα φουσκώσει καθώς η ξηρή μαγιά που την ανακατεύουμε απευθείας μέσα στο αλεύρι ενεργοποιείται μόνο όταν μπει στο φούρνο.
Έστρωσα αντικολλητκό χαρτί σε 2 ταψιά.Έπλασα κουλουράκια σε διάφορα σχήματα από περίπου 40-45 γρ ζύμης ( σαν μεγάλα καρύδια) και τα αράδιασα στα ταψιά.Σκέπασα με μεβράνη και άφησα 1 ώρα.
Προθέρμανα το φούρνο στους 180 με αέρα. Πέρασα τα κουλουράκια με χτυπημένο κρόκο και έψησα 14 λεπτά ακριβώς.Τα έβγαλα να κρυώνουν πάνω σε σχάρα.
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.