Συνταγές
Συνταγή και παρασκευή για κουκιά σκορδαλιά – ένας νόστιμος συνδυασμός!
Είναι η απλή σκορδαλιά με ψωμάκι, μόνο λίγο πιο αραιή, για να εισχωρεί μέσα στα κουκιά.
Η συνταγή είναι από Maria Cooker – “Μαγειρικές Απολαύσεις”.
*Τα κουκιά είναι επικίνδυνα για τα άτομα που αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια του ενζύμου G6PD, μια γενετική διαταραχή. Ο κίνδυνος οφείλεται στο ότι τα όσπρια αυτά περιέχουν ουσίες που όταν διασπώνται κατά την πέψη, παράγουν τις λεγόμενες δραστικές μορφές οξυγόνου (ROS)
ΥΛΙΚΑ
1 ΚΙΛΟ ΦΡΕΣΚΑ ΚΟΥΚΙΑ
1 ΜΑΤΣΑΚΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ
ΑΝΙΘΟ
ΔΥΟΣΜΟ
ΨΩΜΙ ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΟ
ΣΚΟΡΔΟ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα κουκιά και τα ζεματίζουμε για 5 λεπτά σε νερό που βράζει. Τα βγάζουμε σε τρυπητό. Σε κατσαρόλα, βάζουμε 4 κτσ. ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και τα σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε και τα κουκιά να σωταριστούν και εκείνα.
Προσθέτουμε νερό ίσα να τα σκεπάσει. Και βράζουμε μέχρι να βράσουν. Μόλις γίνουν ρίχνουμε άνιθο, δυόσμο και ελαιόλαδο ωμό.
ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
Μουλιάζουμε 3 φέτες ψωμί. Το στραγγίζουμε, όχι πολύ, και το βάζουμε στο μούλτι + 2 σκελίδες σκόρδο, (βέβαια, ανάλογα τα γούστα το σκόρδο), αλάτι, ξύδι, ελαιόλαδο, να πετύχετε μια σχετικά ρευστή μορφή, ώστε να μπαίνει μέσα στο φαγητό.
Αν είναι στερεή, αραιώστε με λάδι ή ξύδι, ανάλογα πάλι τα γούστα.
Σερβίρονται και με γιαούρτι, αντί σκορδαλιάς.
Η συνταγή είναι από Maria Cooker – “Μαγειρικές Απολαύσεις”.
Περιηγηθείτε σε νόστιμες και δημιουργικές συνταγές.
Ετοιμάστε γρήγορα πιάτα και απολαύστε τον υπόλοιπο χρόνο τρώγοντας τα.