Πουλερικα
Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι
Συνταγή από gourmelita.com
ΥΛΙΚΑ:
4-6 ολόκληρα μπούτια κοτόπουλου
2 βιολογικά πορτοκάλια
1 ξερό κρεμμύδι
2 κουτάκια μπύρα
1 κγ ανάμεικτα μπαχαρικά της αρεσκείας σας-ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο κτλ
2 κσ μέλι διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό
Για την σάλτσα:
Τον ζωμό από το ψήσιμο του κοτόπουλου
2 κσ απαλή μουστάρδα
χυμό από ένα λεμόνι
2 κσ κορν φλαουρ ή αλεύρι
θυμάρι, αλάτι, πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Πλένουμε καλά το κοτόπουλο, και το στεγνώνουμε. Το πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και τα μπαχαρικά. Το βάζουμε στην γάστρα.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε στην μέση, και πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και τα κόβουμε και αυτά στα δύο. Τα προσθέτουμε στην γάστρα μαζί με το κοτόπουλο.
Ρίχνουμε τις μπύρες, και το μέλι από πάνω, σκεπάζουμε και τοποθετούμε στον φούρνο. Χαμηλώνουμε στους 180 και ψήνουμε για περίπου 1,5 ώρα.
Όταν είναι έτοιμο το κοτόπουλο, ανοίγετε την γάστρα και με μία κουτάλα σούπας, αφαιρείτε σχεδόν όλον τον ζωμό και τον τοποθετείτε σε ένα κατσαρολάκι. Βάζετε το κοτόπουλο στον φούρνο ανοιχτό για να ροδίσει, για περίπου δέκα λεπτά.
Παράλληλα προσθέτετε στον ζωμό το θυμάρι, λίγο αλάτι και πιπέρι και την μουστάρδα. Στον χυμό λεμονιού αραιώνετε το κορν φλαουρ ανακατεύοντας καλά για να διαλυθεί, και προσθέτετε μέσα στον ζωμό, ανακατεύοντας πολύ καλά με ένα συρμάτινο χτυπητήρι, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Όταν είναι έτοιμη, την ρίχνετε πάνω από το κοτόπουλο, που έχετε βγάλει από τον φούρνο. Το φαγητό θα έχει αρκετή σάλτσα. Σερβίρετε με πουρέ ή ρύζι.
Μπες στο gourmelita.com για περισσότερες νόστιμες συνταγές!