Συνταγές
Κλασσική σπανακοτυρόπιτα με απίστευτη νοστιμιά
Η Συνταγή είναι από ‘Αννα Αννούλα – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Για φύλλο
450γρ σκληρό αλεύρι εγώ έβαλα κίτρινο σκληρό αλεύρι Μάννα
300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1,5 φλιτζανακι ελαιόλαδο
2 κουταλιές ξύδι
300γρ χλιαρό νερό
1,5 κουταλάκι αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνετε τό αλεύρι με το λάδι μέχρι το μείγμα να έχει την μορφή βρεγμένης άμμου. Προσθέστε το αλάτι και το ξύδι μετά το νερό. Μετά 10 λεπτά η ζύμη πρέπει νά έχει τυλιχθεί στο γάντζο πράγμα που σημαίνει ότι είναι έτοιμη.
Την χωρίζετε κομμάτια περιπου σε 6 πλάθετε σέ μπάλες . Τις τυλίγετε σε μεμβράνη και αφήνετε μία ώρα νά ξεκούραστουνε.
3 φύλλα κάτω 3 πάνω στο μεγάλο ταψί του φούρνου αλλιώς στο πιο μικρό 4 πάνω 4 κάτω
Γέμιση ένα κιλό φρέσκο σπανάκι, ένα μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ένα κιλό τυρί , ένα αυγό.
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο ρίχνουμε το φρέσκο σπανάκι που έχουμε πλύνει και έχουμε ψιλοκοψει αφήνω να φύγουν καλά καλά τα υγρά μετά ανακατεύουμε λίγο τυρί μέσα όχι όλο το τυρί.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Αλειφουμε το ταψί με λιωμένο βούτυρο με λίγο ελαιόλαδο
Άνοιγουμε και στρωνουμε τρία φύλλα κάτω ενδιάμεσα σε όλα τα φύλλα , βαζουμε βούτυρο με ελαιόλαδο μετά στρωνουμε το σπανάκι από πάνω όλο το τυρί , από πάνω πάλι τρία φύλλα ενδιάμεσα βούτυρο με ελαιόλαδο. Από πάνω τη πίτα βρέχουμε με νερό και μπόλικο βούτυρο με λάδι κοβουμε κομμάτια όχι μέχρι κάτω.
Ψήνουμε 180-200 αντίσταση σε κάτω σχάρα περίπου μία ώρα και λίγο παραπάνω μέχρι να ροδοκοκκινισει και από πάνω και κάτω.
Καλή επιτυχία αν την φτιαξετε!!
Η Συνταγή είναι από ‘Αννα Αννούλα – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.