Συνταγές
Κεφαλάκι με ρύζι και δαμάσκηνα στην γάστρα … είναι όνειρο!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Zafeirios Chatzichalkias – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφήνετε όλο το βράδυ στο ψυγείο 1 (για 2 άτομα) κεφαλάκι αρνίσιο ή κατσικίσιο, μέσα σε νερό (1 λίτρο) ζάχαρη (1 κουταλιά) αλάτι (1 κουταλιά) και ξύδι (1/2 φλιτζανάκι) για να φύγει το αίμα.
Το πρωί βράζετε το κεφαλάκι σε νερό που το καλύπτει ίσα – ίσα για 45 λεπτά ξαφρίζοντας πολύ καλά στην αρχή.
Μετά προσθέτετε φρέσκο θυμάρι, δαφνόφυλλο, σκόρδο, μπαχάρι, πιπέρι (σπυρί) κρεμμύδι, πράσο, σέλινο, μαραθόριζα, κολοκυθάκι, πιπεριά, 2 ντοματίνια και καρότο.
Βγάζετε το κεφαλάκι, σουρώνετε, κρατάτε τον ζωμό και πετάτε τα στερεά υλικά.
Βάζετε σε μία μικρή γάστρα το κεφαλάκι, το αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε 1,5 φλιτζάνι ζωμό, σκεπάζετε με βρεγμένη λαδόκολλα και το καπάκι και ψήνετε για 45 λεπτά στους 200 C.
Σε ένα σκεύος σοτάρετε με λίγο ελαιόλαδο και σε πολύ χαμηλή φωτιά μισό κρεμμύδι και 1 φρέσκο κρεμμυδάκι.
Προσθέτετε στο τέλος 1,5 φλιτζάνι ρύζι για πιλάφι, μερικά ξερά δαμάσκηνα, λίγο ψιλοκομμένο άνηθο και αλατοπίπερο. Σε δυο λεπτά κατεβάζετε από την φωτιά.
Ξεσκεπάζετε την γάστρα, πετάτε την λαδόκολλα και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10 λεπτά, να πάρει λίγο χρώμα το κεφαλάκι.
Το βγάζετε μετράτε τα υγρά του σκεύους συμπληρώνετε από τον ζωμό που κρατήσατε, ώστε να έχετε συνολικά 3 φλιτζάνια υγρό και το αδειάζετε στην γάστρα μαζί με το σοταρισμένο ρύζι, τον άνηθο, τα δαμάσκηνα και τα κρεμμύδια.
Ανακατεύετε, τακτοποιείτε το κεφαλάκι στην γάστρα, σκεπάζετε το σκεύος και ψήνετε για 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ρύζι.
Η Συνταγή είναι από Zafeirios Chatzichalkias – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.