Συνταγές
Καρυδόπιτα σιροπιαστή έξτρα ζουμερή και αφράτη – κόλαση με σοκολάτα που ταιριάζουν γευστικά με το καρύδι
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”
Υλικά
200 γρ ζάχαρη
250 γρ γάλα
300 αλεύρι γοχ
120 βούτυρο
250 γρ καρυδιά χοντροκομμένα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κουτ γλ κανέλα
μισό κουτ γλ γαρύφαλλο
120 γρ κέικ η μπισκότα η γαλέτα η παντεσπάνι η φρυγανιά τρίμμα
15 γρ κακάο
6 αυγά
1 κουτ γλυκού σόδα σκόνη
25 γρ μπεικιν
10 γρ κονιάκ
σιρόπι
700 ζάχαρη
500 νερό
1 ξύλο κανέλας
5-6 σταγόνες λεμονί
1 βανίλια
Βράζουμε 5-6 λεπτά και όταν αποσύρουμε από την φωτιά προσθέτουμε την βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε το βούτυρο να αφρατέψει 2-3 λεπτά , ρίχνουμε την ζάχαρη και χτυπάμε 2-3 λεπτά ακόμη μετά ένα ένα τα αυγά, μετά σίγα σίγα το γάλα,καρύδι,κανέλα γαρύφαλλο ξύσμα πορτοκάλι , κακάο , μετά και την σόδα στο κονιάκ να λιώσει και την ρίχνουμε μέσα,αλεύρι τρίμμα και μπεικιν ανακατεμένα
Τα ρίχνουμε και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθούν σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο σκεύος βάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά και 50 λεπτά στους 180.
Μόλις ξεφουρνίσετε σιροπιάζετε με ζεστό όχι βραστό σιρόπι να έχει βγει 15 λεπτά από το μάτι της κουζίνας .. αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε
Για την επικάλυψη σοκολάτας με γεύση μόκας:
Σε ένα μικρό μπολάκι διαλύουμε 10 γρ νες καφέ με 2 κ.γ. ζεστό γάλα .Αφήνουμε στην άκρη.
Βράζουμε το γάλα 200 γρ , και τις σοκολάτες 170 γρ. σοκολάτα γάλακτος , 90 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε μπέν μαρί και ανακατεύουμε τα δύο μίγματα
Όταν λιώσουν οι οι σοκολάτες να ομοιογεννοποιηθούν και προσθέτουμε το γάλα με το νες καφέ και βούτυρο 50 γρ. ανάλατο και ανακατεύουμε να λιώσει και περιχύνουμε την σιροπιασμένη και ελαφρά κρύα καρυδόπιτα μας
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”