Συνταγές
Καλή σας απόλαυση! Σπανακόπιτα με χειροποίητο τραγανό φύλλο
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Elena Psillia – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά:
Για το φύλλο:
500 γρ. αλεύρι πολύ σκληρό
100 ml. ελαιόλαδο
1 κτσ. ξύδι λευκό
1 κτγ. αλάτι
210 ml. νερό
200 ml. ελαιόλαδο για το άλλειμα των φύλλων
Για τη γέμιση:
1 κιλό σπανάκι
2 πράσα
1 ξερό κρεμμύδι
1 ματσαάι φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 ματσάκι άνηθο
500 γρ. φέτα
2 αυγά χτυπημένα
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση :
Στο κάδο του μίξερ βάζουμε τα υλικά για το φύλλο και τα ζυμώνουμε με το γάντζο για 5 λεπτά. Η ζύμη μας είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Εάν θέλετε μπορείτε να ζυμώσετε με τα χέρια. Θέλουμε η ζύμη να ειναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια. Την χωρίζουμε σε 6 μπάλες και τις αφήνουμε σε αλευρωμένη λεκάνη σκεπασμένες να ξεκουραστούν μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Πλένουμε το σπανάκι, το ψιλοκόβουμε, το αλατίζουμε και το στίβουμε να φύγουν τα υγρά όλα, (εγώ το βάζω σε πετσέτα και το στύβω είναι εύκολος τρόπος). Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα βάζουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε και το σπανάκι.
Ρίχνουμε μέσα τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε. Θρυμματίζουμε τη φέτα μέσα στα λαχανικά, βάζουμε πιπέρι στη προτίμηση μας και ελαιόλαδο. Αλάτι εγώ δεν βάζω στη γέμιση λόγω της φέτας, μπορείτε όμως να δοκιμάσετε γιατί κάποιες φέτες δεν είναι αλμυρές πολύ. Ανακατεύουμε και η γέμιση είναι έτοιμη.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια τοποθετούμε μια- μια μπαλίτσα της ζύμης μας και χρησιμοποιώντας πάντα αλεύρι ανοίγουμε τα φύλλα μας ένα- ένα. Σε ένα μπωλ βάζουμε το ελαιόλαδο και με ένα πινέλο, παίρνουμε το πρώτο φύλλο το λαδώνουμε και το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, (3 φύλλα κάτω και 3 φύλλα πανω). Μόλις στρώσουμε τα 3 φύλλα μας, απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα 3 φύλλα λαδώνοντας πάντα ένα- ένα. Χαράζουμε τη πίτα μας.
Ρίχνουμε αν μας έχει περισσέψει ελαιόλαδο και ραντίζουμε με νεράκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 1 – 1.15 ώρα περίπου. Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει πάντα από φούρνο σε φούρνο.
Βγάζουμε τη πίτα και την αφήνουμε να σταθεί για λίγο πριν τη βγάλουμε από το ταψί.
Η Συνταγή είναι από Elena Psillia– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.