Συνταγές
Θρεπτική και πολύ εύκολη μπομπότα.. μια συνταγή από τα παλιά από τις γιαγιάδες μας
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η μπομπότα είναι μια ξεχασμένη παραδοσιακή συνταγή με καλαμποκάλευρο κάτι ανάμεσα σε ψωμί και κέικ σφιχτό που έθρεψε τους Έλληνες σε δύσκολες εποχές.
Η Συνταγή είναι από Έλενα Κωστοπούλου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά:
1 κούπα ηλιέλαιο
1 κούπα γάλα
1 γιαούρτι
4 αυγά
3 κούπες καλαμποκαλευρο
1 μπέικιν
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
3/4 του κιλού φέτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Όλα τα υλικά μας τα μετράμε με την ίδια κουπα. Ανακατεύουμε πρώτα όλα τα υγρά και τα ρίχνουμε στα στερεά.
Γίνεται ένας ωραίος χυλος όπως του κέικ. Αφήνουμε λίγη φέτα για να τρίψουμε από πάνω.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδισει..
Η Συνταγή είναι από Έλενα Κωστοπούλου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Οι νόστιμες συνταγές δεν σταματάνε.. ΔΕΣ άλλη μια εξαιρετική πρόταση για πιταράκια! Αγγίζουν την τελειότητα!
Η Συνταγή είναι από κ. Fabienne Meyer Vamvakari – “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”.
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
500 γρ αλεύρι για πίτα
30 γρ λάδι
μια πρέζα αλάτι
το χυμό μισού λεμονιού
270-280 γρ νερό
* το ζυμάρι να είναι μαλακό αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
ΓΕΜΙΣΗ:
Γραβιέρα πικάντικη τριμμένη, ανακατεύουμε 1 μέτριο τριμμένο κρεμμύδι, καλά στυμμένο να φύγουν τα υγρά του.
Αν σας αρέσει, πάει πολύ ο δυόσμος.
* το κρεμμύδι είναι προαιρετικό!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά. Χωρίζουμε σε 4-5 μέρη και ανοίγουμε φύλλα σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Με την βοήθεια ενός μικρού πιάτου κόβουμε δίσκους, βρέχουμε λίγο τις άκρες, γεμίζουμε με το τυρί κλείνουμε.
Πατάμε καλά και αν θέλουμε δίνουμε και ωραίο σχέδιο με το ειδικό εργαλείο.
Τηγανίζουμε σε μπόλικο, καλά ζεσταμένο λάδι, χωρίς να έχει καεί
Δεν αφήνουμε να πάρει πολύ χρώμα
Τρώγονται ζεστά
Η Συνταγή είναι από κ. Fabienne Meyer Vamvakari – “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”.