Συνταγές
Θαυμάσια σπανακοτυρόπιτα με ωραίο τραγανό χειροποίητο φύλλο και νόστιμη γέμιση
Η συνταγή είναι από Άννα Γιαννίκου– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
-600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-1 σφηνάκι ελαιόλαδο
-1 κτγ. αλάτι
-2 κτσ. ξύδι
-260 ml. χλιαρό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κάνουμε μια εύπλαστη ζύμη την χωρίζουμε σε 10 μπαλάκια και την αφήνουμε να ρεποζάρει.
(Να ξεκουραστεί).
Έχουμε ετοιμάσει τη γέμιση με σπανάκι, 2 πράσα, 1 ματσάκι άνηθο, κρεμυδάκια φρέσκα τα οποία τα έχουμε σωτάρει σε ελαιόλαδο και έχουν κρυώσει, ρίχνουμε λίγη φρυγανιά, (και σε αυτό το στάδιο μπορούμε να τη φυλάξουμε στη συντήρηση μέχρι και 5 ημέρες).
Έβαλα 600 γρ. φέτα και 2 αυγά. Βάζω 5 φύλλα κάτω, ενδιάμεσα τα λαδώνουμε, τη γέμιση και 5 φύλλα πάνω.
Την χαράσουμε σε κομμάτια, τη λαδώνω, ραντίζουμε με λίγο νεράκι και ψήνουμε στους 190 βαθμούς στο αερόθερμο.
Η συνταγή είναι από Άννα Γιαννίκου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Τι μενού να κάνω για αύριο; Ποιό γλυκό να ετοιμάσω;
Εδώ λοιπόν μπορείτε να πάρετε ιδέες, να δείτε αναλυτικές οδηγίες για την εκτέλεση της κάθε συνταγής.
Χειροποίητο παραδοσιακό σπιτικό φύλλο για πίτες.
Υλικά
-750 γρ. αλεύρι σκληρό
-1 ποτήρι κρασιού παρθένο ελαιόλαδο
-1 ½ κτγ. αλάτι
-1 ½ ποτήρι νερό χλιαρό
-1 ½ κτσ. ξύδι
Εκτέλεση
Ρίχνουμε στο αλεύρι το ελαιόλαδο και το ξύδι. Ανακατεύουμε με το χέρι μας. Θα δούμε ότι η ζύμη μας γίνεται μικρά – μικρά κομματάκια.
Ρίχνουμε το αλάτι και σιγά – σιγά το νερό.
Ζυμώνουμε περίπου 5 λεπτά μέχρι να γίνει μία μαλακή και αφράτη μπάλα.
Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Δείτε το βίντεο με τη συνταγή βήμα βήμα