Συνταγές
Η Καρυδόπιτα που θα σου μείνει αξέχαστη
Θυμάμαι που έφτιαχνε η γιαγιά μου καρυδόπιτα στο χωριό και την εξαφάνιζα σε χρόνο ρεκόρ. Νομίζω με την σημερινή καρυδόπιτα το ίδιο θα κάνεις και εσύ! Πρόκειται για μία όχι ιδιαίτερα εύκολη συνταγή αλλά είναι από τις πλέον νόστιμες καρυδόπιτες που θα έχεις δοκιμάσει. Θέλω να την δοκιμάσεις και να μου πεις αν σου άρεσε!
Υλικά
Για το σιρόπι
650 γρ ζάχαρη
650 γρ νερό
2 βανίλιες
Χυμό από 1/2 πορτοκάλι
Για τη Καρυδόπιτα
150 γρ καρύδια
7 αυγά
Λίγο αλάτι
80 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
150 γρ σιμιγδάλι ψιλό
1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά κακάο
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
200 γρ ζάχαρη
50 ml κονιάκ
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Για την κρέμα
1,4 λίτρα γάλα
100 γρ ζάχαρη
150 γρ κορν φλάουρ
50 γρ βούτυρο
3 βανίλιες
400 ml κρέμα γάλακτος
Για τη γκανάζ σοκολάτας
400 γρ κουβερτούρα
100 ml γάλα
Εκτέλεση
Ξεκινάμε προετοιμάζοντας το σιρόπι. Βράζουμε για 5 λεπτά το νερό με την ζάχαρη.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και αρωματίζουμε με τις βανίλιες και τον χυμό πορτοκαλιού.
Συνεχίζουμε με τη καρυδόπιτα. Πρώτα, αλέθουμε το καρύδια.
Στη συνέχεια, χωρίζουμε τα αυγά και χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με λίγο αλάτι, μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
Κατόπιν, ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι, το μπέικιν, το κακάο, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Συνεχίζουμε και σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Αρωματίζουμε με το κονιάκ, ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι που κάναμε προηγουμένως και δουλεύουμε.
Έπειτα, προσθέτουμε τα καρύδια, το ξύσμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Μετά, με απαλές κινήσεις ενσωματώνουμε την μαρέγκα.
Απλώνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί 40×35 εκατοστών και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 45-50 λεπτά, στις αντιστάσεις.
Συνεχίζουμε με την κρέμα της συνταγής μας. Διαλύουμε την ζάχαρη και το κορν φλάουρ στο κρύο γάλα.
Τα ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνουν κρέμα και αρωματίζουμε με το βούτυρο και τις βανίλιες.
Κατόπιν, σκεπάζουμε με μία μαγειρική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 6 ώρες.
Στο μεταξύ, σιροπιάζουμε την καυτή καρυδόπιτα με κρύο σιρόπι και την αφήνουμε για 6 ώρες.
Έπειτα, χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγί και ενσωματώνουμε την κρύα κρέμα.
Απλώνουμε την κρέμα πάνω από την καρυδόπιτα και από πάνω την χλιαρή σοκολάτα που έχουμε λιώσει μαζί με το γάλα σε μπεν μαρί.
Τέλος, κόβουμε σε κομμάτια και διακοσμούμε με καρύδια.
Πρόκειται για μια καρυδόπιτα υπερθέαμα! Θα κάνει εντύπωση στους καλεσμένους σου.
Δες βήμα βήμα την συνταγή στο παρακάτω βίντεο:
Αν σου αρέσει η συνταγή, κάνε ΕΓΓΡΑΦΗ στο κανάλι!