Συνταγές
Η δική μας υπέροχη σπανακοπρασόπιτα.. με πολύ τραγανό φύλλο που κάνει κρατς κρατς
Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.
Υλικά:
Γέμιση:
1 κιλό σπανάκι
1/2 πράσα
1 ματσάκι άνηθο
1 μεγάλο κρεμμύδι στο μουλτι
1 αυγο
500 γρμ. φέτα
ελαιόλαδο
αλατι
πιπέρι
(προαιρετικά) λίγο τριμμένο καρότο
Για το ζυμάρι:
350 ml νερό βρύσης
2 κ.γ αλάτι
Αλεύρι χωριατικο όσο πάρει (περίπου 5 ποτήρια νερού)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κάνουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι να κολλάει ελαφρώς και σκεπάζουμε με πετσέτα. Αφήνουνε για 15′ λεπτά να ξεκουραστεί.
150 ml λιωμένη φυτίνη, η μινερβινη η βιταμ για το αλλειμα των φύλλων.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πως θα κάνουμε την πίτα:
Καθαρίζουμε το σπανάκι και το πλένουμε πολλά νερά προσθέτοντας μέσα λίγο ξίδι, στην συνέχεια το κόβουμε σε πάχος 2 δαχτύλων (περίπου) και το βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη ριχνουμε αλατάκι και με τις χούφτες μας το πατάμε να μαραθεί.
όταν έχει βγάλει αρκετά υγρά και έχει μείνει η μισή ποσότητα σε όγκο το στύβουμε δυνατά και το βάζουμε σε ένα μπολ.
Αν θέλουμε το πράσινο ζουμάκι δεν το πετάμε το κρατάμε να κάνουμε ένα πιλαφι (με πολλές βιταμίνες) η το χρησιμοποιούμε σε σούπες η σε ζυμάρι για να κάνουμε ζυμαρικά σπιτικά.
Στην συνέχεια πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα πράσα και τα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο και βάζουμε και το σπανάκι μας προσθέτουμε τον άνηθο, πιπέρι και σωτάρουμε όλα μαζί ξανά μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά το μείγμα.
Αφού κρυώσει προσθέτουμε την τριμμένη φέτα, ένα αυγό και πιπέρι.
Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε δυο ίσα μέρη.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια παίρνουμε ένα μέρος απο το ζυμαρακι και με τον πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο όχι πολύ μεγάλο (στο μέγεθος του ταψιού μας να προεξέχουν και τα πλαϊνά).
Το αλείφουμε με λιωμένη φυτίνη η μινερβινη και διπλώνουμε ένα μέρος της ζύμης μέχρι το κέντρο. Αλείφουμε με φυτίνη και φέρνουμε το άλλο μισό της ζύμης και αλείφουμε ξανά με την φυτίνη. Διπλώνουμε και αλείφουμε ξανά.
Παίρνουμε ενα μέρος από τη ζύμη και το φέρνουμε στο κέντρο της ζύμης. Αλείφουμε και φέρνουμε το άλλο μέρος πάνω στη ζύμη και αλείφουμε ξανά (θα γίνει ένα τετράγωνο πακέτο). Κάνουμε διπλώματα δηλαδή.
Το τοποθετούμε σε ένα πιάτο όπου έχουμε ρίξει λίγο αλεύρι και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κάνουμε το δεύτερο φύλλο. Βάζουμε και το δεύτερο φύλλο για 5′ λεπτά στο ψυγείο.
Βγάζουμε το πρώτο φύλλο από το ψυγείο και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε ένα φύλλο όχι πολύ λεπτό όσο το ταψί μας και λίγο να προεξέχει. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε μέσα το φύλλο μας (να προεξεχουν τα πλαϊνά).
Ρίχνουμε τη γέμιση. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο (λίγο πιο μικρο) και το στρώνουμε πάνω στη γέμιση ( χωρίς να προεξέχουν τα πλαϊνά). Λαδώνουμε την πίτα και τα πλαϊνά που προεξέχουν, κάνουμε τον κόθρο και χαράζουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα (δεν έχει πολλά φύλλα) και ψήνουμε στους 180’C βαθμούς μέχρι να ροδίσει. Περίπου 50′-55′ λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.
Μετά από 15′ λεπτά κόβουμε και σερβίρουμε.
Μυστικά:
Μπορουμε να φτιάξουμε πίτες η ατομικές στρογγυλές πιτούλες, να τις σκεπάσουμε με μια μεμβράνη και να τις έχουμε στον καταψύκτη.
Μπορουμε να έχουμε το σπανάκι, το πράσο καθαρισμένο και στημένο στον καταψύκτη μέσα σε σακουλάκια.
Μπορούμε να φτιάξουμε το ζυμάρι και να το κρατήσουμε σε σακουλάκι στον καταψύκτη μας, καλά αλευρωμένο.
Θα το βγάλουμε από το βράδυ στην συντήρηση για να το φτιάξουμε την επομένη.
Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.