Connect with us

Συνταγές

Η δική μας υπέροχη σπανακοπρασόπιτα.. με πολύ τραγανό φύλλο που κάνει κρατς κρατς

Published

on

288778583 556014212639626 1948419851236283474 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.

Υλικά:
Γέμιση:

1 κιλό σπανάκι
1/2 πράσα
1 ματσάκι άνηθο
1 μεγάλο κρεμμύδι στο μουλτι
1 αυγο
500 γρμ. φέτα
ελαιόλαδο
αλατι
πιπέρι
(προαιρετικά) λίγο τριμμένο καρότο

Για το ζυμάρι:
350 ml νερό βρύσης
2 κ.γ αλάτι
Αλεύρι χωριατικο όσο πάρει (περίπου 5 ποτήρια νερού)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κάνουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι να κολλάει ελαφρώς και σκεπάζουμε με πετσέτα. Αφήνουνε για 15′ λεπτά να ξεκουραστεί.
150 ml λιωμένη φυτίνη, η μινερβινη η βιταμ για το αλλειμα των φύλλων.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πως θα κάνουμε την πίτα:
Καθαρίζουμε το σπανάκι και το πλένουμε πολλά νερά προσθέτοντας μέσα λίγο ξίδι, στην συνέχεια το κόβουμε σε πάχος 2 δαχτύλων (περίπου) και το βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη ριχνουμε αλατάκι και με τις χούφτες μας το πατάμε να μαραθεί.

όταν έχει βγάλει αρκετά υγρά και έχει μείνει η μισή ποσότητα σε όγκο το στύβουμε δυνατά και το βάζουμε σε ένα μπολ.

Αν θέλουμε το πράσινο ζουμάκι δεν το πετάμε το κρατάμε να κάνουμε ένα πιλαφι (με πολλές βιταμίνες) η το χρησιμοποιούμε σε σούπες η σε ζυμάρι για να κάνουμε ζυμαρικά σπιτικά.
Στην συνέχεια πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα πράσα και τα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο και βάζουμε και το σπανάκι μας προσθέτουμε τον άνηθο, πιπέρι και σωτάρουμε όλα μαζί ξανά μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά το μείγμα.

Αφού κρυώσει προσθέτουμε την τριμμένη φέτα, ένα αυγό και πιπέρι.
Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε δυο ίσα μέρη.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια παίρνουμε ένα μέρος απο το ζυμαρακι και με τον πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο όχι πολύ μεγάλο (στο μέγεθος του ταψιού μας να προεξέχουν και τα πλαϊνά).
Το αλείφουμε με λιωμένη φυτίνη η μινερβινη και διπλώνουμε ένα μέρος της ζύμης μέχρι το κέντρο. Αλείφουμε με φυτίνη και φέρνουμε το άλλο μισό της ζύμης και αλείφουμε ξανά με την φυτίνη. Διπλώνουμε και αλείφουμε ξανά.

Παίρνουμε ενα μέρος από τη ζύμη και το φέρνουμε στο κέντρο της ζύμης. Αλείφουμε και φέρνουμε το άλλο μέρος πάνω στη ζύμη και αλείφουμε ξανά (θα γίνει ένα τετράγωνο πακέτο). Κάνουμε διπλώματα δηλαδή.
Το τοποθετούμε σε ένα πιάτο όπου έχουμε ρίξει λίγο αλεύρι και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κάνουμε το δεύτερο φύλλο. Βάζουμε και το δεύτερο φύλλο για 5′ λεπτά στο ψυγείο.

Βγάζουμε το πρώτο φύλλο από το ψυγείο και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε ένα φύλλο όχι πολύ λεπτό όσο το ταψί μας και λίγο να προεξέχει. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε μέσα το φύλλο μας (να προεξεχουν τα πλαϊνά).
Ρίχνουμε τη γέμιση. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο (λίγο πιο μικρο) και το στρώνουμε πάνω στη γέμιση ( χωρίς να προεξέχουν τα πλαϊνά). Λαδώνουμε την πίτα και τα πλαϊνά που προεξέχουν, κάνουμε τον κόθρο και χαράζουμε.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα (δεν έχει πολλά φύλλα) και ψήνουμε στους 180’C βαθμούς μέχρι να ροδίσει. Περίπου 50′-55′ λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.

Μετά από 15′ λεπτά κόβουμε και σερβίρουμε.

Μυστικά:
Μπορουμε να φτιάξουμε πίτες η ατομικές στρογγυλές πιτούλες, να τις σκεπάσουμε με μια μεμβράνη και να τις έχουμε στον καταψύκτη.
Μπορουμε να έχουμε το σπανάκι, το πράσο καθαρισμένο και στημένο στον καταψύκτη μέσα σε σακουλάκια.
Μπορούμε να φτιάξουμε το ζυμάρι και να το κρατήσουμε σε σακουλάκι στον καταψύκτη μας, καλά αλευρωμένο.
Θα το βγάλουμε από το βράδυ στην συντήρηση για να το φτιάξουμε την επομένη.

Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές18 λεπτά ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές2 ώρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές4 ώρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές6 ώρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές7 ώρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές21 ώρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές23 ώρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές1 ημέρα ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές1 ημέρα ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές1 ημέρα ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές1 ημέρα ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές1 ημέρα ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές2 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές2 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές2 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές3 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές3 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές3 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές3 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Συνταγές4 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Συνταγές4 ημέρες ago

Τραγανές στριφτόπιτες με σπανάκι και τυρί – το φύλλο κρούστας τα σπάει!

Συνταγές4 ημέρες ago

Πάμε λοιπόν να δούμε καρυδόπιτα – ραβανί με ινδοκάρυδο που θα σου τρέχουν τα σάλια

Συνταγές4 ημέρες ago

Μπουκιά και συχγώριο – σουτζουκάκια φούρνου με πατάτες τηγανιτές.. Να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε..

Συνταγές4 ημέρες ago

Ελαφρύ φαγητό – δοκιμάστε μια ομελέτα φούρνου με πατάτες, φρέσκα μυρωδικά και φέτα!

Exit mobile version