Συνταγές
Ακόμα κάθεστε; Ελάτε να την φτιάξουμε ζαγορίσια αλευρόπιτα η αυθεντική
Η Συνταγή είναι από Despina Kotsi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
350-400 γρ. αλεύρι ΓΟΧ (για ταψί 36Χ39, το έκανα στη λαμαρίνα της κουζίνας μου)
3 αυγά (2+1 χτυπημένο για το τέλος)
220 ml γάλα
50γρ. βούτυρο
40 ml ελαιόλαδο
300 γρ φέτα (έβαλα 400γρ. κατσικίσιο τυρί θρυμματισμένο)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250 βαθμούς! Αλείφουμε το χαμηλό μας ταψί με 20γρ. βούτυρο και με τα 40ml ελαιόλαδο και το βάζουμε στον φούρνο να κάψει καλά!
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά: σε ένα μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι, τα 2 αυγά και το γάλα, ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός!
Προσθέτουμε τα 200γρ της φέτας (έβαλα 300γρ κατσικίσιο τυρί) και 30ml ελαιόλαδο! Το μείγμα πρέπει να είναι ένας αραιός χυλός, εάν δεν είναι προσθέτουμε λίγο νεράκι προσεκτικά! Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αδειάζουμε τον χυλό παντού!
Προσθέτουμε από πάνω την υπόλοιπη θρυμματισμένη μας φέτα, λίγο ελαιόλαδο με πιτσιλιές και το υπόλοιπο βουτυράκι σε μικρά κομματάκια! Τέλος χτυπάμε το αυγό που έχει μείνει και περιχύνουμε από πάνω για να δέσει όλο το μείγμα (αλείφουμε με πινέλο να πάει παντού)!
Βάζουμε το ταψί στον καυτό φούρνο στη μεσαία σχάρα, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς πάνω-κάτω αντιστάσεις, και σε περίπου 40-45 λεπτά είναι έτοιμη!!! Το τελικό πάχος της πιτούλας μας πρέπει να είναι γύρω στο 1 εκατοστό και να είναι τραγανή περιμετρικά!!!
Η Συνταγή είναι από Despina Kotsi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.