Συνταγές
Εξαιρετικούς λουκουμάδες παραλίας, αφράτοι και λαχταριστοί
Η Συνταγή είναι από κ. Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
4-5 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.
1/2 κούπα χλιαρό νερό
2 φακ. Ξηρή μαγιά
1 κούπα γάλα σόγιας ή καρύδας χλιαρό
3 κ.σ. Βιτάμ
2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. βανίλια υγρή
Σπορέλαιο για τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, μια κ.σ. από την ζάχαρη και το αφήνουμε να ενεργοποιηθεί.
Προσθέτουμε το λιωμένο βιταμ στο γαλα την βανίλια, ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο μείγμα της μαγιάς.
Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Τέλος ριχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να καταφέρουμε μια ελαστική ζύμη που θα κολλάει λίγο.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει.
Αλευρωνουμε καλά τον πάγκο και Ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη φύλλο πάχους 1-1,5 εκ.
Με ένα ποτήρι κόβουμε στρογγυλά μοτίβα και ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση με τη βοήθεια από ένα καπάκι.
Αφήνουμε τους λουκουμάδες να ξαναφουσκώσουν πάνω σε μια λαδόκολλα που έχουμε ρίξει αλεύρι ώστε να μην κολλήσουν για περίπου 1 ώρα
Βάζουμε το σπορέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι και το τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες και από τις δυο μεριές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Μόλις τους βγάλουμε έτσι όπως είναι ζεστοί τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
Η δόση αυτή βγάζει περίπου 15 κομμάτια
Η Συνταγή είναι από κ. Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.