Συνταγές
Αγαπημένο γλυκάκι με μαστίχα Χίου! Εκμέκ καταίφι γεμάτο συναρπαστικές γεύσεις και μυρωδιές
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Margarita Kariwtou- ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
( Για ταψί 22χ30 cm )
( Για αποσπώμενη φόρμα 26 cm )
Υλικά
450 γρ. Φύλλο καταίφι
150 γρ βούτυρο αγελάδος λιωμένο
Σιρόπι
400 γρ νερό
400 γρ ζάχαρη
Φλούδες από 1 λεμόνι
Για την κρέμα μαστίχας
800 γρ. γάλα πλήρες λιπρ.
200 γρ. Κρέμα γάλακτος 30-35 λιπαρά
Εναλλακτικά 1 λίτρο γάλα πλήρες λιπαρών
5 κ.σ γεμάτες κορν φλάουρ ή νισεστέ
10 κ.σ κοφτές ζάχαρη
1 αυγό + 1 κρόκο αυγού
2 βανιλιες
Μισό κ.γ μαστίχα Χίου σε σκόνη( στο multi με 2 κσ από την ζάχαρη)
1 κσ βούτυρο
Για τη σαντυγί
600 γρ κρέμα γάλακτος όχι κάτω από
35 τοις εκατό λιπαρά
1-2κ.σ ζάχαρη άχνη
Για το γαρνιρισμα
Σαντυγί
Σοκολάτα αμυγδάλου τριμμένη στον τρίφτη
Εκτέλεση
Αφρατεύουμε , ξάνοντας το φύλλο καταίφι και το στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί
Λιώνουμε το βούτυρο και βρέχουμε όλο το καταίφι καλά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο ,στον αέρα στους 170 για περίπου 30-40 λ μέχρι να χρυσαφίσει ωραία
Ετοιμάζουμε το σιρόπι μου
Το βράζουμε για 5 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει
Σιροπιάζουμε το καυτό καταίφι με το σιρόπι
Αφήνουμε το γλυκό μου να κρυώσει
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα (από το οποίο κρατάμε ένα φλυτζάνι για να διαλύσουμε το κορν φλάουρ) να βράσει με την ζάχαρη
Σε ένα μπωλ βάζουμε το γάλα που κράτησα και διαλύουμε το κορν φλάουρ και προσθέτουμε και τα αυγά
Ανακατεύουμε καλά
Όταν έχει κάψει το γάλα παίρνουμε από αυτό 1-2 κουτάλες και προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών για να ζεσταθούν
Το προσθέτουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να πήξει
Προσθέτουμε στο τέλος τις βανιλιες και το βούτυρο ανακατεύοντας, αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά
Στο μίξερ χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος με την άχνη να γίνει σαντυγί
Προσθέτουμε την μισή σαντυγί στην κρύα κρέμα ,σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας με το μίξερ
Την υπόλοιπη μισή σαντυγί την κρατάμε για το γαρνίρισμα του γλυκού μου στο τέλος
Απλώνουμε την κρέμα ,στο ταψί , πάνω από το κρύο ,σιροπιασμένο φύλλο καταίφι
Απλώνουμε επίσης πάνω από την κρέμα και την σαντυγί με σπάτουλα και με κορνέ στολίζουμε με ροζέτες από σαντυγί
Πασπαλίζουμε με την τριμμένη σοκολάτα αμυγδάλου
Καλή όρεξη σε όσους την δοκιμάσουν! Αν ψάχνετε και άλλες συνταγές με εκμέκ, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Margarita Kariwtou- ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”