Συνταγές
Εκλέρ με Πραλίνα – το αγαπημένο λαχταριστό γλυκό της οικογένειας
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Οι Γεύσεις της Ελένης”
ΥΛΙΚΑ
500 ml νερό
2 πρέζες αλάτι
2 κ.γ. ζάχαρη
160 γρ. Βιτάμ με βούτυρο
230 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
2 βανίλιες
6 αυγά
Για τη ζύμη
Βάζουμε το νερό με το αλάτι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το βούτυρο σε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση και να λιώσει το βούτυρο. Ρίχνουμε όλο μαζί το Αλεύρι και ανακατεύουμε έντονα με σύρμα μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιογενής κι ελαστική, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και να μαζευτεί γύρω από το σύρμα μας.
Παίρνουμε το ζυμαράκι, το Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ και το χτυπάμε για 1 λεπτό με το φτερό για να χλιαρώσει. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, περιμένοντας να ενσωματωθεί καλά το ένα πριν ρίξουμε το άλλο. Στο τέλος η ζύμη μας πρέπει να είναι αφράτη και μαστιχωτή.
Την βάζουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και την αφήνουμε για 10 λεπτά στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° αέρα και στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ρηχό ταψί. σχηματίζουμε με τη ζύμη μικρά μπαστούνια, το ένα δίπλα στο άλλο, αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν και θα φουσκώσουν.
Τα Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν καλά. Τότε σβήνουμε το φούρνο, ανοίγουμε λίγο την πόρτα του φούρνου και τα αφήνουμε μέσα για 15-20 λεπτά ακόμη.
Για την γέμιση.
1 σακ. Πραλίνα ζαχαροπλαστικής
1 σακ. Κρέμα ζαχαροπλαστικής σοκολάτα
600 ml γάλα φρέσκο παγωμένο
Χτυπάμε το γάλα με τις σκόνες μέχρι να γίνει μια σφιχτή κρέμα.
Γλάσσο.
180 γρ. Κουβερτούρα
1 κ.σ. ηλιέλαιο
Σοκολάτα με γεύση φράουλα (προαιρετικά)
Λιώνουμε ξεχωριστά τις σοκολάτες μας με το ηλιέλαιο και τις αφήνουμε στην άκρη.
Στήσιμο
Παίρνουμε τα σου μας τα ανοίγουμε στην μέση… βάζουμε κρέμα, κλείνουμε, βουτάμε το πάνω μέρος στην λιωμένη κουβερτούρα και αν θέλουμε διακοσμούμε με την ροζ σοκολάτα.
Η δόση αυτή βγάζει περίπου 30 κομμάτια ανάλογα το μέγεθος….
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Οι Γεύσεις της Ελένης”