Συνταγές
Είναι γευστικότατο! Τσουρέκι νοστιμότατο και σούπερ.
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Maria Xatzhstamatioy – “ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ”.
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
100 γραμ νερό
50 γραμ. μαγιά μπύρας νωπή.
250 γραμ γάλα
5 αυγά χωρισμένα σε ασπράδι και κρόκους.
(Από τα ασπράδια το ένα χωριστά τα τέσσερα μαζι)
100 γραμ( 50%λαδι ,50%βουτυρο γάλακτος).
250 γραμ ζάχαρη.
1 κ.γλ μαχλεπι, 1 κ.γλ μαστίχα κοπανισμενα ή 2 κάψουλες βανίλια και ξύσμα πορτοκαλιού, 1 κ.σ κονιάκ.
Γέμιση.
4 από τα ασπράδια
4 κ.σ κοφτες ζάχαρη (εκτός των γραμ της ζύμης)
4 κ.σ γεμάτες κακάο
Εκτέλεση
Χτυπάμε με πηρούνι να γίνει ένα παχύρευστο αλειμμα.
Ξηροί καρποί χοντρά κομμένοι αμύγδαλα ή καρύδια η φυστίκια Αιγίνης μια χούφτα καλή
Ενεργοποιούμε τη μαγιά
Σε μπωλ βάζουμε χλιαρό το νερό λιώνουμε μέσα τη μαγιά και μια κ.σ ζάχαρη.
Προσθέτουμε 100 γραμ από το αλεύρι μας.
Το σκεπάζουμε και τ αφήνουμε να ανεβει.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και το μισό από το βουτυρολαδο ( ίσα να ζεσταθεί)
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αναμειγνύουμε να διαλυθεί .
Προσθέτουμε χτυπημένους τους κρόκους των αυγών.
Έχουμε κοσκινισμένο το αλεύρι μας το ανακατεύουμε με τα μυρωδικά μας.
Προσθέτουμε το μίγμα των υγρών σ αυτό των στερεών.
Ζυμωνουμε πολύ καλά με διπλώματα ενσωματώνοντας σταδιακά το υπόλοιπο ζεστό βουτυρολαδο.
Όσο πιο πολύ το δουλέψουμε τόσο πιο αφράτο θα γίνει.
Αν το δουλέψουμε σε κουζινομηχανη βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και δουλεύουμε μέχρι να σταθεί η ζύμη στο εργαλείο της ανάδευσης.
Αφήνουμε τη ζύμη μας σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να ανέβει και να ξεκουραστεί τουλάχιστον δύο ώρες .
Όταν είναι έτοιμη την μοιράζουμε σε τρία ίσα μέρη ή δύο οσό θέλει ο καθένας αναλόγως τις φόρμες που θα χρησιμοποιήσει.
Πλάθουμε 2 η 3 μπαστούνια αναλόγως ότι χρειαζομαστε με ήπιο τροπο
Εκτέλεση
Τ αφηνουμε δέκα λεπτά να ξεκουραστούν.
Με τα χέρια μας απλώνουμε το κάθε μπαστουνι σε φύλλο μακροστενο ή αν δεν μπορούμε με πλαστη χοντρο αλλά μαλακά) .
Απλώνουμε μια ποσότητα από το μίγμα της γέμισης (όχι στις άκρες )
Βάζουμε και τους ξηρούς μας καρπούς.
Κλείνουμε σε ρολό.
Πλέκουμε το κορδόνι μας σε ότι σχήμα μας αρέσει. Τοποθετούμε σε φόρμα με αντικολλητικό χαρτί.
Το ίδιο κάνουμε με τα κορδόνια που έμειναν.
Σκεπάζουμε και αφηνουμε να ανέβουν καλά.
Αλείφουμε το ασπράδι που αφήσαμε χτυπημένο με ελάχιστο νερό τα τσουρέκια μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 130 -140 βαθμούς στον αέρα 20 λεπτά.
Τοποθετούμε μπωλ με νερό στην βάση του φούρνου μας
Επίσης ελέγχουμε πάντα το δικό μας φούρνο για το ιδανικό αποτέλεσμα.
Διαφέρουν οι δυνατότητες του κάθε φούρνου.
Η Συνταγή είναι από Maria Xatzhstamatioy – “ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ”.