Συνταγές
Δοκιμάστε να φτιάξετε τουρσί λαχανικών
Η Συνταγή είναι από κ. Γιάννης Αραμπατζής – “Χρυσές Συνταγές”
Υλικά
1 κουνουπίδι μικρό ή 1/2 μεγάλο(1200 γρ περίπου)
2-3 πιπεριές κέρατο καυτερές
4-5 καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 σελινόριζα κομμένη σε κύβους
2-3 χοντρά κλωνάρια σέλινο
1-2 ραπανάκια κομμένα στα τέσσερα
Ελιές όσες θέλουμε
2 φέτες λεμόνι
700ml νερό
700ml ξύδι λευκό ή κόκκινο
70 γρ ζάχαρη
100 γρ αλάτι χοντρό
Πιπέρι σε κόκκους
Εκτέλεση
Κόβουμε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια,τα ξεπλένουμε με νερό και έπειτα αφού κόψουμε τα μεγαλύτερα από αυτά σε μικρότερα,τα βάζουμε σε ένα μπολ με λίγο νερό και ξύδι για να το καθαρίσουμε.
Κόβουμε τα καρότα σε ροδέλες,τα ραπανάκια τη σελινόριζα ,τα κοτσάνια του σέλινου.
Στραγγίζουμε το κουνουπίδι και μαζί με τ υπόλοιπα υλικά μας τα βάζουμε σε μια μεγάλη γαβάθα και τα ανακατεύουμε.
Γεμίζουμε τα δοχεία μας με τα υλικά,συν τις πιπεριές και το πιπέρι και τα πιέζουμε καλά μέχρι να μπούνε και να χωρέσουν καλά.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό,το ξύδι,το αλάτι και τη ζάχαρη και τα βάζουμε στο μάτι σ ε μέτριας έντασης θερμοκρασία,και το αφήνουμε εκεί,τόσο ώστε να ζεσταθεί και να λιώσουν η ζάχαρη και το αλάτι και στη συνέχεια το ρίχνουμε μέσα στο δοχείο και κλείνουμε καλά.
Το αφήνουμε κλειστό για 10-15 μέρες πριν το ανοίξουμε.
Η Συνταγή είναι από κ. Γιάννης Αραμπατζής – “Χρυσές Συνταγές”