Συνταγές
Εκπληκτικό γλυκό του κουταλιού βερίκοκο, πανέμορφο και λαχταριστό
Η Συνταγή είναι από κ. Αλεξάνδρα Κυριάκη– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό βερίκοκα μπεμπεκου σκληρά όχι πολύ ώριμα!
1 κιλό ζάχαρη
2 ποτ νερο
1 βανιλια
2 κ.σ ασβεστη σβησμένο σκονη
1 χούφτα αμύγδαλα ξεφλουδισμενα
Χυμός από 1 λεμονι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα βερίκοκα από την φλούδα τους και αφαιρουμε τα κουκούτσια. Σε μια λεκάνη βάζουμε νερό Ρίχνουμε τον ασβεστη και ανακατέυουμε καλά. Προσθετουμε τα βερίκοκα και αφήνουμε 2-3 ώρες.Μετά τα ξεπλενουμε παρά πολύ καλά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν .Βαζουμε το νερό με την ζαχαρη να πάρει μια βράση 4-5 λεπτά από το σημείο βρασμού. Μετά προσθέτουμε τα βερίκοκα και αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά ξαφρίζοντας όσο περισσότερο αφρό μπορουμε .
Τα αποσύρουμε από την φωτιά τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε μέχρι την επόμενη μέρα! Την επόμενη μέρα βάζουμε ξανά να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι.Λιγο πριν το τέλος προσθέτουμε την βανίλια τα αμύγδαλα και τον χυμό λεμονιού.Δεν ανακατέυουμε καθόλου το γλυκό μόνο κουνάμε την κατσαρόλα.
Οταν δέσει το γλυκό το αποσύρουμε από την φωτιά και μέχρι να κρυώσει κουνάμε την κατσαρόλα ανά διαστήματα για να μπει και μέσα το σιροπακι και να φουσκώσει.Το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και το φυλάμε στο ψυγείο
Η Συνταγή είναι από κ. Αλεξάνδρα Κυριάκη– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.