Συνταγές
Υπέροχα, τέλεια φτιαγμένα γεωργιανά τυρόψωμα – χατσαπούρι
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η συνταγή είναι από Ελένη Σουμελίδου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Ζύμη
400 γρ. γάλα (χλιαρό)
200 γρ. νερό (χλιαρό)
1 κιλό αλεύρι γοχ.
30 γρ. μαγιά νωπή
80 γρ. σπορέλαιο
30 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 αυγό
1 κτσ. ζάχαρη
1 κτσ. αλάτι
Γέμιση
500 γρ. σουλουγκούν (τυρί γεωργιανό)
400 γρ. τυρί (φέτα, κατσικίσιο, αγελαδινό)
30 γρ. βούτυρο(σε θερμοκρασία δωματίου)
1 αυγό
βούτυρο για επάλειψη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το γάλα με το νερό.
Προσθέτουμε τη μαγιά με την ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθούν καλά.
Προσθέτουμε το σπορέλαιο και το αυγό (ελαφρώς χτυπημένο).
Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι (κοσκινισμένο) και το αλάτι.
Ζυμώνουμε καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Αλείφουμε την ζύμη με το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο.
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Κάνουμε τα διπλώματα, (τραβάμε την ζύμη από κάτω και την επανοτίζουμε και από τις τέσσερις πλευρές)
Αφήνουμε την ζύμη να ξαναφουσκώσει.
Κάνουμε μπάλες των 200 γρ.
Ανοίγουμε την μπάλα σε μέγεθος μικρού πιάτου.
Βάζουμε στο κέντρο του φύλλου την γέμιση.
Κλείνουμε, μαζεύοντας στο κέντρο περιμετρικά την ζύμη, σχηματίζοντας ένα πουγκί.
Πατάμε ελαφρά με τον πλάστη να σχηματιστεί το πιτάκι.
Κάνουμε μια μικρή χαρακιά στο κέντρο του δίσκου (για να φύγουν τα υγρά κατά το ψήσιμο).
Πασπαλίζουμε το χατσαπούρι με το μιξ τυριών (τις γέμισης).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας μαζί με το ταψί που θα ψήσουμε στους 240°.
Ψήνουμε για 10 – 15 λεπτά.
* Μόλις βγούν απ’ τον φούρνο τα αλείφουμε με βούτυρο.
* Γέμιση.
Τρίβουμε στον τρίφτη το Σουλουγκούν.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα τυριά και τα πατάμε με το πιρούνι.
Προσθέτουμε το αυγό και το βούτυρο.
Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Τα αυθεντικά τους χατσαπούρι περιέχουν περισσότερο τυρί (σε βάρος απ’ την ζύμη).
Izabella Nogaideli: *δεν γίνεται να βάζουμε φέτα, επειδή έχει πολύ αλάτι, κατσικίσιο δεν βάζουμε επίσης επειδή όταν ζεσταθεί έχει μυρωδιά. Βάζουμε μόνο Σουλουγκούν, (Γεωργιανό κασέρι) και φρέσκο αγελαδινό τυρί.
Όταν ψήνουμε στο φούρνο δεν αλείφουμε με βούτυρο, απλά βάζουμε αυγό και γάλα και από πάνω κασέρι δικό μας.
Η Συνταγή είναι από Ελένη Σουμελίδου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.