Συνταγές
Δεν ξέρω ποια λόγια να χρησιμοποιήσω για να σας περιγράψω την γεύση τού – Βυζαντινό
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Φωτεινή Παρασκευοπουλου – “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”.
ΥΛΙΚΑ
Για τη βάση
300 γρ. σιμιγδάλι, χοντρό
180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
250 γρ. γάλα
1/2 κ.γ. μαστίχα, σε σκόνη
1 κ.γ. κοφτό μαχλέπι, σε σκόνη
Για το σιρόπι
350 γρ. νερό
350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 στικ κανέλα
Για την κρέμα
500 γρ. γάλα
130 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
3 κρόκους, από μέτρια αβγά
50 γρ. κορν φλάουρ
50 γρ. βούτυρο
200 γρ. σαντιγι
Για το σερβίρισμα
κανέλα, σε σκόνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το γάλα, τη μαστίχα, το μαχλέπι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί 32×25 εκ. και απλώνουμε καλά με μια μαρίζ.
Ψήνουμε για 20 λεπτά.
Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για το σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και μεταφέρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μία βράση και λιώσει η ζάχαρη.
Περιχύνουμε με μία κουτάλα το καυτό σιρόπι πάνω στην κρύα βάση.
Για την κρέμα
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 450 γρ. από το γάλα, τη μισή ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να ζεσταθεί χωρίς να ανακατέψουμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύομε καλά με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε.
Μόλις αρχίσει να βράζει το γάλα το μεταφέρουμε σιγά σιγά στο μείγμα με τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς.
Μεταφέρουμε ξανά όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα χειρός μέχρι να δέσει και να σφίξει η κρέμα.
Αφαιρούμε από τη φωτιά, βάζουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Αδειάζουμε σε ένα μπολ, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη ώστε να ακουμπάει στην επιφάνεια της κρέμας και βάζουμε στο ψυγείο για 30-60 λεπτά για να κρυώσει καλά.
Για τη σύνθεση
Σε ένα μπολ βάζουμε την κρέμα πατισερί και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα για να αφρατέψει καλά.
Βάζουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν και έχουμε μία αφράτη κρέμα.
Βάζουμε πάνω από τη βάση και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια με μια μαρίζ.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να κρυώσει καλά.
Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.
Εγω εβαλα την μιση σαντιγι στην κρεμα και την μιση πανω..πασπαλισα με κανελα και φυστικι Αιγινης
Η Συνταγή είναι από Φωτεινή Παρασκευοπουλου – “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”.