Συνταγές
Θεσπέσια τούρτα ανάμεικτη βανίλια σοκολάτα – γευστική και σοκολατένια
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Euridiki Kanatseli – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Παντεσπάνι σοκολάτας
Υλικά
Για μια δόση θα χρειαστούμε:
• 6 αυγά
• 160 γραμμάρια ζάχαρη
• 160 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
• 100 γραμμάρια κουβερτούρα (εδώ χρησιμοποίησα κουβερτούρα με 65% κακάο)
• 3 βανιλίνες
• 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο ανάλατο
• Λαδόκολλα για το ταψί (ή ελάχιστο βούτυρο και αλεύρι για πασπάλισμα.)
• 40ml κονιάκ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Το παντεσπάνι είναι η βάση για κάθε τούρτα που θέλουμε να φτιάξουμε.
Πρέπει να είναι αφράτο και ταυτόχρονα και γευστικό.
Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη συνταγή επιτυγχάνει και τα δύο και αποτελεί τη βασική συνταγή για σοκολατένιο παντεσπάνι.
Θα πρέπει τα αυγά (και το βούτυρο) να είναι εκτός ψυγείου για τουλάχιστον 1 ώρα, ώστε να έχουν θερμοκρασία δωματίου.
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Χτυπάμε με το μίξερ σε σφιχτή μαρέγκα τα ασπράδια.
Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια.
(Μπορούμε να τη λιώσουμε και στα μικροκύματα στα 600W για περίπου 2 λεπτά)
Σε ένα διαφορετικό μπολ προσθέτουμε τους κρόκους και τους ανακατεύουμε με τη ζάχαρη. (Χτυπάω στο μίξερ).
Μόλις το μίγμα των κρόκων αρχίσει να ασπρίζει προσθέτουμε τις βανίλιες ,το βούτυρο και λίγο λίγο το αλεύρι και το baking powder.
Αφήνουμε το μίξερ στην άκρη και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με μια μαρίζ ή ένα μεγάλο κουτάλι. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε.
Κατόπιν προσθέτουμε σιγά σιγά και την μαρέγκα, ώστε να ενσωματωθεί εντελώς.
Σε ένα αλευρωμένο ταψί ή σε ένα ταψάκι που έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα, ρίχνουμε το μίγμα μας.
Ψήνουμε για 20 λεπτά στον αέρα στους 170 βαθμούς Κελσίου.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφήνουμε το παντεσπάνι μας να κρυώσει για τουλάχιστον 6 ώρες πριν το κόψουμε.
Εγώ συνήθως το φτιάχνω την προηγούμενη ημέρα από αυτή που θέλω να συναρμολογήσω την τούρτα μου, οπότε και είναι πολύ εύκολο να κοπεί με ένα καλό μαχαίρι κουζίνας.
Σιρόπι
250 ml νερό
250 γρμ ζάχαρη
Τα βράζουμε για 3 λεπτά περίπου και αποσύρουμε από την φωτιά.
Για την κρέμα σοκολάτας
2 συσκευασίες 78 γραμμαρίων άνθος αραβοσίτου στιγμής με γεύση σοκολάτα
250 γραμμάρια γάλα
250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
50 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές της σούπας κακάο
Για την κρέμα βανίλιας
2 συσκευασίες 62 γραμμαρίων άνθος αραβοσίτου στιγμής με γεύση βανίλια
250 γραμμάρια γάλα
250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
50 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
2 κουταλάκια του γλυκού άρωμα βανίλιας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για να φτιάξετε την κρέμα σοκολάτας
Σε ένα μεγάλο μπολ , είτε χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ χειρός ή ένα μίξερ πάγκου, χτυπήστε μαζί όλα τα υλικά για την κρέμα σοκολάτας σε μεσαία προς υψηλή ταχύτητα έως ότου το μείγμα αφρατέψει και πήξει.
Για να φτιάξετε την κρέμα βανίλιας
Σε ένα μεγάλο μπολ , είτε χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ χειρός ή ένα μίξερ πάγκου, χτυπήστε μαζί όλα τα υλικά για την κρέμα βανίλιας σε μεσαία προς υψηλή ταχύτητα έως ότου το μείγμα αφρατέψει και πήξει.
Συναρμολόγηση της τούρτας
Σε ένα δίσκο διαστάσεων περίπου 22 με 24 εκατοστών ,στρώστε το παντεσπάνι, το ραντίζετε με κονιάκ και το σιροπιάζετε. Στη συνέχεια απλώστε ομοιόμορφα τη κρέμα βανίλιας. Επαναλάβετε με μια στρώση σιροπιασμένο παντεσπάνι , και συνεχίστε απλώνοντας ομοιόμορφα την κρέμα σοκολάτας.
Σκεπάστε το γλυκό μια μία μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες ή για όλο το βράδυ.
Για να κάνω τις κρέμες αντικαθιστώ την μισή ποσότητα γάλακτος με κρέμα γάλακτος και γίνονται ποιο γευστικές.
Η Συνταγή είναι από Euridiki Kanatseli – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.