Συνταγές
Απλά τέλειο! Τα λόγια περισσεύουν για το πιο αφράτο τυρόψωμο
Η Συνταγή είναι από Βάγια Τσιρούδη – “Μαγειρικές Απολαύσεις”.
ΥΛΙΚΑ
125 ml χλιαρό γάλα
125 ml χλιαρό νερό
125 ml σπορέλαιο
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 αυγό, θα βάλουμε στη ζύμη μόνο το ασπράδι, τον κρόκο θα τον αφήσουμε στο τέλος για επάλειψη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
550 γραμμάρια περίπου αλεύρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κάνουμε μία ζύμη μαλακή με τα υλικά, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 7 μπάλες, ανοίγουμε τις έξι μπάλες κάθε μία χωριστά με τον πλάστη, κόβουμε στη μέση, χαράζουμε γραμμές βάζουμε τυρί, και κλείνουμε, σας έχω φωτογραφία πώς κάνουμε το σχέδιο.
Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί νούμερο 30, και τα τοποθετούμε γύρω-γύρω, στη μέση ανοίγουμε το έβδομο μπαλάκι ζύμης, και το κάνουμε σχέδιο όπως στη φωτογραφία και το βάζουμε στη μέση, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν.
Κάνουμε επάλειψη με τον κρόκο αυγού και λίγο γάλα, ρίχνουμε σουσάμι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς 20 με 30 λεπτά.
Γίνεται αφράτο, σαν το τσουρέκι αλλά σε αλμυρό, θα το βάλετε στο τραπέζι και ο καθένας θα παίρνει από ένα κομμάτι.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από αυτό.
Γιατί όπως και να το κάνουμε ένα σπιτικό φαγητό είναι πιο υγιεινό από ένα αντίστοιχο που θα αγοράσουμε απ’ έξω.
Η Συνταγή είναι από Βάγια Τσιρούδη – “Μαγειρικές Απολαύσεις”.