Συνταγές
Αφράτα και ζηλευτά ντόνατς για μικρά και μεγάλα παιδάκια
Η εκτέλεση είναι από κ. Ειρήνη Σταματέλλη– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
1 ποτηρι χλιαρο νερο
1 ποτηρι της ρακης γαλα (σφηνακι)
1 ποτηρι της ρακης λαδι (σφηνακι)
1 κσ ζαχαρη
1 κγ αλατι
1 βανιλια
1 αυγο ( εγω βαζω 2 επειδη γινονται αφρος)
1 φακελακι μαγια..
αλευρι οσο παρει….600 με 700 γρ…για ολες τις χρησεις
Το ποτηρακι της ρακης μπορει να μετρηθει ως 20 γρ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε ολα τα υλικα μαζι εκτος απο το αλευρι σε ενα μεγαλο μπολ και το αφηνουμε για 2-3 λεπτα, προσθετουμε το αλευρι και ζυμωνουμε μεχρι να εχουμε μια ζυμη σαν του ψωμιου (οχι πιο σκληρη αλλα ουτε πιο μαλακη, να μην κολλαει στα χερια)
Για να μην περιμενουμε πολυ ωρα, αναβω το φουρνο μου στους 50 βαθμους και αφηνω τη ζυμη μου σκεπασμενη με μια μεμβρανη για 15-20 λεπτα. Ζυμωνουμε τη ζυμη μου να ξεφουσκωσει και κανουμε κουλουρακια ( επιλεγουμε εμεις ποσο μικρα η ποσο μεγαλα τα θελουμε)
Σε ενα ταψι βαζουμε μια λαδοκολλα και πανω στη λαδοκολλα πασπαλιζω λιγο αλευρι, ετσι δεν προκειτε να μου κολισουν ποτε Τα βαζουμε παλι στο φουρνω στους 50 και παλι και τα αφηνουμε για αλλα 10-15 λεπτα Μπορούμε να κάνουμε τα μισα σκετα κουλουρια και τα αλλα μισα τα γεμισα με μερεντα
(τη ζυμη μια μπαλιτσα και στη μεση βαζουμε μερεντα.)
Κλείνουμε τη μπαλιτσα μου καλα και στο ταψι πανω σε λαδοκολλα εκανα την ιδια διαδικασια
ΤΗΓΑΝΙΖΟΥΜΕ σε μετρια φωτια μεχρι να παρουν χρυσαφι χρωμα και τα πασπαλιζουμε αμεσως στη ζαχαρη για να κολλησει
Η Συνταγή είναι από κ. Ειρήνη Σταματέλλη– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ” – Gogo Samiou.