Συνταγές
Αυτά τα σκαλτσουνια είναι υπέροχα και με ιδιαίτερη γεύση γιατί δεν μοιάζουν με κανένα άλλο…
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Λίτσα Σκαρμούτσου-Βαλαβάνη -Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”
Είναι γεμιστά μόνο με καρύδια, σουσάμι, μέλι,χυμό πορτοκάλι και κανελογαρύφαλα…συνταγή Μάνης!!Υπέροχη γεύση, ανάμνηση παιδικής μας ηλικίας!
ΥΛΙΚΑ
Για την ζύμη
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ( έβαλα Κούλα και κράτησα 1 φλ.τσ.επειδη την έκανα πρώτη φορά…)
1/3 κούπας (δοσομετρητής) λάδι (προσοχή όχι φρέσκο)
1/3κούπας ούζο η μαστίχα η ανθόνερο
1 κούπα χλιαρό νερό
1 πρέζα αλάτι και 1 πρέζα ζάχαρη
Ζυμώνω στο μίξερ με τον γάντζο για 10 λεπτά….χρειάστηκε να προσθέσω λίγο νερό ακόμα…αν ανοίξετε φύλλο στο χέρι,να κάνετε την ζύμη μαλακιά…αν ανοίξετε με μηχανή πιο σκληρή.
Αφήνετε την ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη για 1/2 ώρα.
Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε την γέμιση.
700 γρ.καρυδια χονδροκομμένα στο μούλτι
1 κούπα μέλι
1/2 κούπα καβουρδισμένο και χτυπημένο στο γουδί η στο μούλτι, σουσάμι
1 πορτοκάλι χυμό
2-3 κ.σ.ζαχαρη ..έβαλα καστανή
1 κ.σ κανέλα Κεϋλάνης
1κ.γ γαρύφαλο…έβαλα στη μύτη του κ.γ γιατί δεν μας αρέσει .
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αν η γέμιση βγεί αραιή ,λίγη φρυγανιά τριμμένη….εμένα βγήκε καλή και δεν έβαλα….αν βγει στεγνή λίγο χυμό πορτοκαλιού ακόμα.
Σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά βάζουμε το μέλι με το πορτοκάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν ανακατεύοντας.Το ρίχνουμε στο μίγμα με τα καρύδια ,το σουσάμι,τα κανελογαρύφαλα και την ζάχαρη.Ανακατεύουμε όλα τα υλικά ώστε να βγει μια μαλακιά γέμιση..
Ανοίγουμε το φύλλο ψιλό και αφού βάλουμε μια γεμάτη κ.γ γέμιση,το σκεπάζουμε και το κόβουμε με μεγάλο ποτήρι η φλυτζάνι για να βγει μισοφέγγαρο….το πατάμε και με πηρουνάκι για να κλείσει καλά..στην συνταγή μας έγραφαν να αλείψουμε με νερό αλλά δεν χρειάστηκε γιατί έκλεινε καλά.
Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί και τοποθετούμε κοντά τα σκαλτσουνια γιατί δεν φουσκώνουν.Ψηνουμε 20-25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 ‘ αερόθερμο
Τα βγάζουμε από το φούρνο..αφήνουμε 5-6 λεπτά….
Έχουμε βάλει σε μπολ ούζο η μαστίχα η ανθόνερο με άλλο τόσο νερό και τα βουτάμε μέσα…μετά κατευθείαν σε ταψάκι με άχνη ζάχαρη….
τα πασπαλίζουμε και από πάνω και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.Διατηρούνται σκεπασμένα σε μπολ 1 μήνα.!Βγήκαν περίπου 60 κομμάτια!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Λίτσα Σκαρμούτσου-Βαλαβάνη -Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”