Συνταγές
Αυθεντική ιταλική φοκατζια
Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.
Υλικά:
600 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις η σκληρό (αυτό που ζυμώνουμε ψωμί)
400 -500 ml νερό βρύσης
25 γρ. ηλιέλαιο
1/2 κ.σ αλάτι
1 μεγάλη κ.σ μέλι
100 γρ. νοπη μαγιά (κατά προτίμηση)
Για τη γέμιση:
Ντοματινια μια-δυο χούφτες κομμένα στη μεση και μερικά ολόκληρα
Μισό μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
Ελαιόλαδο
Φρέσκο βασιλικό
Δεντρολίβανο φρέσκο
Ρίγανη φρέσκια η ξηρή
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, το μέλι,το νερό και τη μαγιά. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθουν τα υλικά. Η ζύμη θα είναι ρευστή και θα κολλάει.
Ρίχνουμε λιγο ελαιόλαδο στη ζύμη και την διπλωνουμε αρκετές φορές με το εργαλείο που κόβουμε ζύμες. Επιστρέφουμε την ζύμη μέσα ενα μεγάλο μπολ λαδωμένο. Σκεπάζουμε και τοποθετούμε στο ψυγείο για ολο το βράδυ.
Την επομένη επαναλαμβάνουμε άλλες δυο φορες τη διαδικασία με το δίπλωμα της ζύμης με λαδωμένα χέρια και καθε φορά αφήνουμε έξω σκεπασμένη να φουσκώσει για 30′ λεπτά.
Τέλος βάζουμε τη ζύμη μεσα σε καλά λαδωμένο τετράγωνο ταψί που θα την ψήσουμε και αφήνουνε για 40′ λεπτά να φουσκώσει.
Κατόπιν απλώνουμε τη ζύμη καλά στις γωνίες και με τα δάχτυλα μας πιέζουμε τη ζύμη κάνοντας λακκούβες. Ρίχνουμε τα ντοματινια, το δεντρολίβανο, το βασιλικό, τη ρίγανη, το κρεμμύδι, λίγο χοντρό αλάτι και λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε για 40′ περίπου λεπτά στον αέρα στους 190’C βαθμούς.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.