Connect with us

Κρεας

Αρωματικό πιλάφι με λεμονάτο κιμά! Νοστιμότατο Πιάτο!

Published

on

65110119 0247 dimiourgia pilafi me lemonato kima thumb large

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (κατά προτίμηση από σπάλα)
2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε καρέ
50 ml ελαιόλαδο
4 κόκκοι μπαχάρι
2 δαφνόφυλλα
1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό (κοπανισμένο στο γουδί και περασμένο από σήτα) ή δυόσμος ξερός, τριμμένος (με διαφορετικά το καθένα αποτελέσματα)
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς ή γλυκιά πάπρικα, σε σκόνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 αυγό (κατά προτίμηση βιολογικό)
χυμός από 1 λεμόνι (ή όσο θέλουμε)
τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
250 ml νερό ή ζωμός λαχανικών

Για το πιλάφι

2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι μπασμάτι (ή άλλο ρύζι της αρεσκείας μας)
4 ½ φλιτζ. τσαγιού ζωμός λαχανικών ή νερό (ή όσο χρειάζεται το ρύζι που θα διαλέξουμε)
1 δαφνόφυλλο
1 κομμάτι φλούδα λεμονιού,
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
40 ml ελαιόλαδο

Διαδικασία

Κιμάς: Βάζουμε τον κιμά με τα κρεμμύδια, τη δάφνη, τα μπαχάρια, αλάτι και πιπέρι σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, και σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να διαλυθεί ο κιμάς, να γίνει σπυρωτός. Ρίχνουμε και το ελαιόλαδο (όχι από την αρχή, για να μην το παραταλαιπωρήσουμε), σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη και μετά προσθέτουμε τα 250 ml ζωμό ή νερό.

Οταν πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει ο κιμάς. Δύο λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, αφαιρούμε τη δάφνη και τα μπαχάρια, ρίχνουμε το δεντρολίβανο, τον κόλιανδρο, το μοσχοκάρυδο, τον κουρκουμά ή την πάπρικα, το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Ο κιμάς θα μείνει με μια ελαφριά σάλτσα. Τον διατηρούμε ζεστό σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τον κρόκο του αυγού με το χυμό λεμονιού. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το ασπράδι σε σφιχτή μαρέγκα. Αδειάζουμε τη μαρέγκα στο μείγμα κρόκου-λεμονιού, ανακατεύουμε, προσθέτουμε 2 -3 κουταλιές από το ζουμί του κιμά, ανακατεύουμε και περιχύνουμε με το αυγολέμονο τον κιμά. Σείουμε την κατσαρόλα να πάει το αυγολέμονο παντού. Αποσύρουμε.

Πιλάφι: Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά βάζουμε το ζωμό ή το νερό με τη δάφνη, τη φλούδα λεμονιού, αλατοπίπερο, το ελαιόλαδο και, μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το ρύζι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει το ρύζι. Αποσύρουμε, πετάμε τη λεμονόφλουδα και το δαφνόφυλλο και σκεπάζουμε με πετσέτα μέχρι να σερβίρουμε. Τότε, βάζουμε το ρύζι σε φόρμα με τρύπα στη μέση και τον κιμά στο κενό του κέντρου της φόρμας.

Ζωμός λαχανικών

Για περίπου 1 λίτρο: Βάζουμε στο μούλτι 2 πράσα χοντροκομμένα, 2 καρότα χοντροκομμένα, 2 ξερά κρεμμύδια χοντροκομμένα και 1 μαραθόριζα, καθαρισμένη και ψιλοκομμένη. Τα χτυπάμε να ψιλοκοπούν, αλλά να μη γίνουν πολτός. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και αδειάζουμε εκεί το μείγμα του μπλέντερ. Σοτάρουμε για 5 – 8 λεπτά, μέχρι το μείγμα να μαλακώσει και να σκορπίσει το άρωμά του. Ρίχνουμε 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, μαζί με τα κοτσάνια, 1 φύλλο δάφνης και 1 κλωναράκι ρίγανης και ανακατεύουμε. Σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό και προσθέτουμε 1½ λίτρο ζεστό νερό. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά. Σουρώνουμε το ζωμό από ψιλό σουρωτήρι .

Πηγή: kathimerini.gr

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Έτσι φτιάχνουμε σωστά τα Μανιτάρια πλευρώτους αν θες να είναι πιο νόστιμα από ποτέ!

Συνταγές12 λεπτά ago

Τέλεια υγιεινά τυροπιτάκια κουρού ολικής

Συνταγές2 ώρες ago

Αγαπημένο ψαράκι – σαρδέλες παντρεμένες

Συνταγές4 ώρες ago

Ντολμαδάκι και απόλαυση – με κιμά που μας αρέσουν πολύ

Συνταγές6 ώρες ago

Μελιτζάνες, πατάτες, πιπεριές φούρνου με σάλτσα μοσχομυριστή καλοκαιρινή!

Συνταγές8 ώρες ago

Πολύ ωραίο άκρως τραγανό γλυκό κεράσι..

Συνταγές10 ώρες ago

Φανταστικό κέικ τούμπανο με γέμιση μερέντα

ΧΡΥΣΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ12 ώρες ago

Σπιτική αφράτη πίτσα για να είσαι σίγουρος ότι θα βγει κάτι καλό

Συνταγές1 ημέρα ago

Λαχταριστά παπουτσάκια για σήμερα με ζουμερή σάλτσα κιμά

Συνταγές1 ημέρα ago

Κέικ μπανάνα & σοκολάτα – πάρα πολύ γευστικό!

Συνταγές1 ημέρα ago

Σαν να πεθυμήσαμε την γεύση και τα αρώματά του!

Συνταγές1 ημέρα ago

Εύκολη συνταγή για μοσχοβολιστό λαχματζούν με λίγα υλικά

Συνταγές1 ημέρα ago

Φανταστικά κουλουράκια με άρωμα και γεύση τσουρεκιού

Συνταγές1 ημέρα ago

Νόστιμο και εύκολο μπισκοτογλυκό με βουτυρόκρεμα – Κουταλιά και απόλαυση!

Συνταγές2 ημέρες ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

Συνταγές2 ημέρες ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές2 ημέρες ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα2 ημέρες ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές2 ημέρες ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές2 ημέρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές2 ημέρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές3 ημέρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές3 ημέρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές3 ημέρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές3 ημέρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές3 ημέρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές4 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές4 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές4 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Exit mobile version